• Kunstenaars Justyna en Anna

    Justyna Pennards - Sycz

Expositie 'Ruimte in en om ons heen' in Pieters Bloklands Gasthuis

01-02-2019, 18:18 | Lezersnieuws | Paul

Een expositie over stedelijke, landschappelijke en innerlijke werelden
Kunstenaars: Anna Belleforte en Justyna Pennards-Sycz

Anna en Justyna observeren de wereld om hen heen en de innerlijke weerslag daarvan. De kunstwerken ontstaan uit een soort oergevoel, er wordt aan gebouwd en getornd, om uiteindelijk te komen tot een beeld dat een blik geeft op een wereld – bij de één komen de realistische aspecten meer naar voren, bij de ander de abstracte of gevoelsmatige. Zelfs bij de soms somber-lijkende onderwerpen, zijn het vrolijke aanblikken, blikken van potentie en schoonheid – als u goed kijkt.
Het begrip ruimte is iets abstract en tegelijkertijd iets wat we kunnen zien en voelen. Rijst de vraag: is ruimtelijkheid de afwezigheid van dingen of juist een volheid van potentiële dingen? Dat hangt van persoonlijke perspectieven af.
Deze twee kunstenaars vullen het ieder voor zich in, maar beide gebruiken een kleurrijk palet en speelse vormgeving om uitdrukking te geven aan dingen die voor hen betekenis hebben. Dat zijn ruimtes of ruimtelijkheid, en hoe de mens hiermee omgaat – van binnen uit of van buiten af.
De kunstenaars werken seriematig: een idee wordt uitgediept, een thema wordt onderzocht. Ieder serie zit vol keuzes en contrasten: openheid/geslotenheid, verzonnen/waargenomen, gedroomd/gezien, gedocumenteerd/verfraaid... Wat ze gemeen hebben zijn de sterke kleuren, het gevoel van ruimte, de hoeveelheid informatie in kleine details en de onverwachte wendingen.

De expositiecommissie van Sint Pieters Bloklands Gasthuis locatie Davidshof biedt Amersfoortse kunstenaars een podium om hun kunst aan andere Amersfoorters te laten zien. Voor nadere inlichtingen kunt u bellen naar 06-42010302.

De expositie is te zien vanaf 1 februari tot 22 maart 2019, dagelijks open van 09.00 - 17.00u en de toegang is gratis. Adres: Achter Davidshof 1 Amersfoort.