Gekte op woningmarkt neemt af, krapte blijft

12-04-2019, 12:51 | Lezersnieuws | Paula

De sterke daling in het aantal verkochte woningen en de enorme prijsstijgingen zijn voorbij. Toch wisselden 3,2% minder woningen dit kwartaal van eigenaar vergeleken met vorig jaar. En vallen de prijzen in de regio 4% nog altijd hoger uit. Makelaarsorganisatie NVM maakte de kwartaalcijfers 11 april bekend. Voorzitter Ger Jaarsma ziet dat de woningmarkt evenwichtiger wordt. ‘Het aantal verkopen stabiliseert en de markt komt meer in balans. Prijzen van woningen stijgen nog steeds, maar minder hard dan eerder het geval was. Ook de vierkante meterprijs vlakt wat af.’

Oververhitting is er vanaf De transactieprijs, dat is het bedrag waarvoor een woning verkocht wordt, lag ruim 8 procent hoger dan vorig jaar, tot een gemiddelde prijs van 294.000 euro. In Amersfoort en omgeving was dat bijna 4 procent, tot een gemiddelde prijs van 344.000 euro. Woningen stonden gemiddeld 45 dagen te koop en de vraagprijs lag zo’n 10 procent hoger dan vorig jaar. Voor 34% van de woningen werd meer dan de vraagprijs betaald. Maar volgens de NVM is de oververhitting er landelijk vanaf. Het is niet meer wat de gek ervoor geeft. Voor veel kopers is het plafond bereikt van wat men kan en wil betalen. Van de woningen die vanaf oktober vorig jaar op de markt kwamen, is 71% binnen 90 dagen verkocht. Appartementen verkopen het snelt, mede omdat die gemiddeld in prijs zijn afgenomen.

Starters hebben weinig keus Maar de krapte blijft. Nam vorig jaar nam het woningaanbod iets toe, in de eerste drie maanden van 2019 is dat alweer gedaald. In nieuwbouw neemt het aanbod wel iets toe, wat vooral te danken is aan West-Nederland, waaronder ook de provincie Utrecht valt. Een potentiële koper kon het afgelopen kwartaal uit 3,9 woningen kiezen. Vorig kwartaal stond de krapte-indicator op 3,6. Vooral starters, jonge gezinnen en mensen met een budget onder de drie ton hebben minder opties. Nieuwbouw wordt voor veel mensen te duur. In de regio Utrecht ligt de prijs van nieuwbouwwoningen gemiddeld boven de vier ton. Regio-voorzitter Robert van Oossanen herkent de cijfers. ‘Voor starters is het al jaren moeilijk een geschikt huis te vinden in en om Amersfoort. Maar ook aan de bovenkant van de markt gaat dat lastig. Er is dringend behoefte aan goede woningen; vooral goede ruime appartementen, op een geschikte locatie en met veel voorzieningen. Dat biedt opties voor 60 plussers, en dan kan de markt weer beter doorstromen.’
De regionale verschillen in Nederland zijn groot. Toch zien we dat de cijfers meer naar elkaar toetrekken. Het betekent dat de woningmarkt in rustiger vaarwater komt. Bovendien komt er in het voorjaar altijd meer te koop, dus dat zal naar verwachting gunstige cijfers laten zien in het volgend kwartaal.

Koningsdagactie NVM-makelaars in Amersfoort, Soest, Baarn en Woudenberg laten van zich horen rondom Koningsdag. Een rijdend billboard laat van woensdag tot en met Koningsdag weten dat niet alleen de koning maar iedereen welkom is in regio Eemland. Wie zich laat fotograferen met dit billboard, maakt kans op een tocht voor 10 personen met de Waterlijn, of een bezoek voor 4 personen aan Paleis Soestdijk. Informeer dus bij je NVM-makelaar wanneer het billboard langskomt.