• Kleine wereld

    Nanzz van Vliet

Hoe klein is de wereld voor mantelzorgers, die niet hameren op hulp?

16-04-2018, 12:02 | Lezersnieuws | Nanzz van

Soms lijkt je wereld kleiner.

Als je zorgt voor kleine kinderen, ben je vaak alleen maar bezig met organiseren. School, sport, eten, slapen en opvoeden. Je wereld wordt erdoor bepaald. Dat merkte ik ook, toen we onze pleegzoon in huis hadden.

- Naar school brengen,  ophalen, kletsen en thee maken, alles wordt gezelliger met aandacht.

- Google-agenda, supermarkt en BSO waren mijn uitjes.

- 2 keer per week naar voetbal brengen, tussendoor boodschappen doen en alvast een beetje koken.

- Naar bed brengen, samen lezen, water met lief briefje, bijkomen.

- Gesprekken met pleegzorg.

 

Ik vond gewoonweg geen tijd om te schrijven. Ik had  geen tijd om hulp te organiseren. Sterker nog, ik vond geen tijd om televisie te kijken (dat is erg vreemd voor mij). Mensen sprak ik alleen op het schoolplein. Ik maakte plannen, die ik niet uitvoerde. Heel frustrerend en eigenlijk ook eenzaam.

Thuis kreeg ik  poetsdwang. Er kwamen steeds mensen in ons huis en ik wilde het schoon hebben, ook voor onze pleegzoon. Mijn oog keek kritisch naar troep en mijn neus rook verdachte geurtjes. Had ik last van moederhormonen? Schoonmaken, ik word er niet perse gelukkiger van.

 

Kleine wereld voor mantelzorger

Als je voor familie zorgt en het gaat langzamerhand slechter met je naaste, dan kan hetzelfde effect optreden. Ik sprak een mevrouw, die zorgt voor haar man. Hij wordt steeds agressiever. Dat komt omdat hij ziek is. Ze krijgt weinig  steun van haar gemeente. De situatie is niet erg genoeg. Wel komt er iemand naar haar luisteren. Voor haar voelt het alsof ze alles alleen moet doen. Ze durft haar man nauwelijks alleen te laten. Haar wereld wordt kleiner en kleiner. De gemeente stuurde haar op cursus. Vervangende zorg werd niet toegekend. Ze was wanhopig.

 

‘Ik vind het niet getuigen van beschaving, hoe er nu met ons omgegaan wordt,’ gaf ze aan.

 

Wat kan je doen? Je wilt niet, dat er ongelukken van komen, maar hulp komt er pas als er ongelukken gebeuren.

 

Hameren op hulp

Niet iedereen zo assertief om te  hameren op hulp als dat nodig is. Niet alle mantelzorgers kunnen assertief grenzen aangeven, zeker niet als ze voor hun echtgenoot zorgen. Is er wel hulp nodig, maar wordt die niet geboden, dan laten we die mantelzorger mooi in de kou staan!