• Simone Untersalmberger

    Photo M

KinderCoach Vathorst gaat verder als Goed-gezind

06-10-2016, 16:01 | Lezersnieuws | Simone Untersalmberger

Goed-Gezind is sinds 1 oktober de nieuwe naam van praktijk KinderCoach Vathorst.

Simone Untersalmberger (eigenaar) legt uit: 'Praktijk KinderCoach Vathorst is 3 jaar geleden opgericht. In het begin werkte ik met alle hulpvragen van kinderen en jongeren. Dat was heel divers, maar het is tegelijkertijd bijna onmogelijk om jezelf op alle vlakken te blijven ontwikkelen. Daarom heb ik ervoor gekozen om mezelf te specialiseren in de ondersteuning en begeleiding van kinderen en jongeren bij (echt)scheiding, in samengestelde gezinnen en bij rouwverwerking.'

Uit onderzoek is gebleken dat er ongeveer 70.000 kinderen per jaar te maken krijgen met de scheiding van hun ouders. En binnen een jaar of 2 hebben veel kinderen ook al te maken met een nieuw, samengesteld gezin. Kinderen kiezen niet voor de scheiding, kiezen niet voor het samengestelde gezin. Zij hebben de situatie te aanvaarden en dat is vaak lastig.

'Kinderen reageren vaak door middel van hun gedrag; boos of brutaal, slechte concentratie op school of soms heel stil en verdrietig. Het praten met iemand die niet emotioneel betrokken is, kan voor kinderen een enorme opluchting zijn. Ze kunnen zeggen hoe ze er over denken en hun vragen stellen. Samen kijken we naar hoe de kinderen de nieuwe situatie kunnen accepteren en zich weer prettig voelen binnen het gezin' aldus Simone.

Zowel bij scheiding als bij het vormen van een samengesteld gezin (door scheiding of na overlijden) spelen ouders een grote rol bij de acceptatie van de nieuwe situatie voor de kinderen. Het is daarom noodzakelijke dat ook ouders inzichten en handvatten krijgen wat hun gedrag en hun manier van communiceren met de kinderen doet. Hoe kunnen kunnen zij hun kind ondersteunen? Waar heeft hun kind behoefte aan? Wat draagt bij aan de acceptatie van de nieuwe situatie? Simone biedt deze inzichten en kan ouders ondersteunen.

'Ex-partners (en ook de stief-ouder) moeten elkaar 'Goed-Gezind' zijn in de nieuwe situatie. Het is noodzakelijk dat ze elkaar iets gunnen en dat ze hun kind iets gunnen. Kinderen hebben 2 ouders, dat zal nooit veranderen. Gun een kind een prettige relatie met de andere ouder, gun de andere ouder een prettige relatie met het kind.

Een scheiding is altijd een belasting voor een kind. Hoeveel een kind belast en geschaad wordt, hangt in grote mate af van de manier waarop de ouders met elkaar omgaan.' www.goedgezind.nl