• Carel Kraayenhof

    Casper Rila

Laatste kans om het Carel Kraayenhof Ensemble te zien

18-05-2018, 09:51 | Lezersnieuws | Flint

Bandoneonist en componist Carel Kraayenhof, die in juli een Edison krijgt voor zijn hele oeuvre, toert dit theaterseizoen met het Carel Kraayenhof Ensemble de Nederlandse theaters af. Na deze voorstellingen valt na dertig jaar definitief het doek voor het Carel Kraayenhof Ensemble. Zondag 27 mei is de voorstelling ’30!’ in Flint te zien.

Bandoneonist en componist Carel Kraayenhof is één van de meest toonaangevende muzikanten van de Argentijnse tango. Hij werd in 2002 in één klap beroemd toen Máxima op haar huwelijksdag een traantje weg moest pinken tijdens zijn vertolking van de Argentijnse tango Adiós Nonino. Samen met zijn sextet, het Carel Kraayenhof Ensemble, trekt hij langs de Nederlandse theaters met het concert '30!', zowel een jubileum- als afscheidstour. In maart maakte hij bekend te stoppen met zijn ensemble.

Oeuvreprijs

Op 17 mei werd bekend dat Kraayenhof een Edison voor zijn hele oeuvre en zijn buitengewone betekenis voor de Nederlandse muziek krijgt. De prijs wordt op 6 juli uitgereikt. De jury noemt Kraayenhof een wereldster, die met populaire en klassieke musici en popsterren optreed.

Over ‘30!’

Samen met het ensemble heeft Carel Kraayenhof het programma ‘30!’ samengesteld. Het bevat diverse hoogtepunten uit zijn 30-jarige carrière. Ook componeerde Kraayenhof stukken voor personen die in de afgelopen 30 jaar veel voor hem hebben betekend. De kern van zijn werk is dat hij de luisteraar met zijn unieke bandoneonsound tot in het diepst van zijn of haar ziel wil raken. Volgens Kraayenhof is de voorstelling er eentje om niet te missen: “Ik beloof dat als u naar '30! bevlogen tangojaren' komt kijken, u de vonken van de bandoneon ziet spatten. Uit eigen ervaring weet ik dat hij de ziel beroert. Om mijn poëtische lofzang af te maken: u hoort de violen zuchten én knarsetanden. De fluwelen klank van de cello strijkt over uw hart, de bas gromt en de piano twinkelt van plezier. Ondertussen vertellen de spelers fraaie en komische anekdotes”.

Kaarten

Kaarten voor de voorstelling kunnen besteld worden op www.flint.nl.