• Deze afvalbak op de Soesterweg overleefde het vuurwerk niet.

    GroenLinks

Meldpunt vuurwerkoverlast: 462 meldingen in Amersfoort

03-01-2017, 12:41 | Lezersnieuws | GroenLinks Amersfoort

Op het meldpunt vuurwerkoverlast zijn rond de jaarwisseling uit het hele land ruim 48.000 meldingen binnengekomen. Uit Amersfoort waren dit 462 meldingen. Het meldpunt sloot dinsdag om middernacht.

Het aantal meldingen over te vroeg afgestoken vuurwerk en bange huisdieren is lager dan een jaar geleden. Daar staat tegenover dat het aantal meldingen van gevaarlijke situaties op straat, letsel en schade door vuurwerk is gestegen. 'Amersfoort volgt hierin in de landelijke trend: het totaal aantal meldingen is de helft van vorig jaar. Misschien zijn mensen het melden moe, maar laten we hopen dat er ook effect te zien is van de aandacht die we al vijf jaar vragen voor de overlast en dat deze nu daadwerkelijk minder wordt', zegt Dillian Hos, buitengewoon raadslid voor GroenLinks Amersfoort.

GroenLinks maakt zich wel zorgen over de toename van het aantal incidenten met letsel en schade. 'Vuurwerk is in de afgelopen jaren steeds zwaarder en gevaarlijker geworden. Dat zie je ook terug in de meldingen. Er wordt veel geklaagd over harde knallen. In de handen van amateurs leidt dat spul tot ongelukken. Het is niet voor niets dat oogartsen, plastisch chirurgen, kinderartsen en verzekeraar Achmea net als wij om een verbod op consumentenvuurwerk vragen.'

De meeste meldingen in Amersfoort kwamen uit de wijken Soesterkwartier, Nieuwland en Vathorst. Ook vorig jaar vormden deze wijken de top 3.