• Tijdens de vorige jaarwisseling sneuvelde dit bushokje in het Soesterkwartier.

    GroenLinks

Meldpunt vuurwerkoverlast.nl weer open

28-12-2016, 14:10 | Lezersnieuws | GroenLinks Amersfoort

Voor het vijfde jaar op rij is het meldpunt vuurwerkoverlast.nl weer geopend. Overlast, schade of gevaarlijke situaties door vuurwerk kunnen daar worden gemeld. Het meldpunt is een initiatief van 30 lokale GroenLinks-fracties, waaronder GroenLinks Amersfoort.

Met het meldpunt wil GroenLinks in kaart brengen hoe groot de overlast is door vuurwerk. Jaarlijks wordt er voor miljoenen euro's aan schade veroorzaakt door vuurwerk en hebben er duizenden mensen last van. GroenLinks gebruikt de meldingen om te pleiten voor meer maatregelen tegen vuurwerkoverlast. "De beste oplossing is om vuurwerk alleen nog door professionals af te laten steken", zegt Dillian Hos, buitengewoon raadslid voor GroenLinks. "Dan zijn we af van de overlast, schade en ongelukken."

Vorig jaar kwamen er bij het meldpunt vuurwerkoverlast.nl uit het hele land ruim 89.000 vuurwerkklachten binnen. Dat was een stijging van 18.000 ten opzichte van het jaar daarvoor. Twee jaar geleden had zich juist een daling van de overlast ingezet, vanwege het instellen van vuurwerkvrije zones in veel gemeenten en het beperken van de afsteektijden op Oudejaarsdag. Uit Amersfoort kwam toen een kleine duizend meldingen binnen, vooral uit de wijken Nieuwland, Vathorst en Soesterkwartier.

Het meldpunt ging zaterdag open. In Amersfoort stond de teller vanmiddag op 124 meldingen. De meeste meldingen komen uit het Soesterkwartier, met Vathorst en Schothorst als de nummers twee en drie. Melders melden vooral harde knallen door illegaal vuurwerk, te vroeg afgestoken legaal vuurwerk en overlast voor dieren en kinderen.