• Video-installatie in het Mondriaanhuis

    Mike Bink

Mondriaanhuis genomineerd voor internationale design prijs

12-05-2017, 15:30 | Lezersnieuws | Joyce de la croix

Het vernieuwde Mondriaanhuis heeft een nominatie ontvangen voor een internationale Britse design prijs, de Design Week Awards. Het Utrechts bureau Tinker imagineers bedacht het multimedia concept en is geselecteerd door een vakjury in de categorie 'digital installations'.

Bezoekers reizen in het geboortehuis van Piet Mondriaan door het leven van de eigenzinnige pionier van abstracte kunst: van Amersfoort naar Winterswijk, en van Amsterdam via Parijs en Londen uiteindelijk naar New York. Ze ontdekken zijn iconische werk, zijn spirituele vorming, zijn interesses en vrienden.

De reis start met een video-installatie van Mondriaans oeuvre. Een muzikaal beeldverhaal dat de bezoekers meeneemt, via zijn vroege landschappen en de kleurrijke zeegezichten, naar zijn karakteristieke abstracte wereld. Bezoekers stappen in de zaal New York in Mondriaans droomwereld, waar zijn werk, de stad en zijn favoriete muziek in een audiovisueel spektakel samensmelten.

Design Week is hét nieuws- en inspiratieplatform voor alle design disciplines in Groot Brittannië. De jaarlijkse Design Week Awards biedt een podium aan de beste internationale projecten, van branding, interieurdesign tot en met tentoonstellingen en interactives. In de categorie 'Digital Installations for Exhibitions, Retail or Offices' neemt Tinker het op tegen twee andere internationale ontwerpen van de Jason Bruges Studio. Op 13 juni zullen de winnaars bekend gemaakt worden in het Pavilion in de Tower of London in Londen.

Mondriaan to Dutch Design

De herinrichting van het Mondriaanhuis maakt onderdeel uit van het landelijke themajaar 'Mondriaan to Dutch Design'. In 2017 is het 100 jaar geleden dat de Nederlandse kunststroming De Stijl werd opgericht. Om dit te vieren vinden er in 2017 door heel Nederland tal van inspirerende evenementen en tentoonstellingen plaats. Van Drachten tot Den Haag en van Otterlo tot Eindhoven. Ook Amersfoort doet mee aan dit programma met tentoonstellingen en activiteiten bij het Mondriaanhuis, Kunsthal KAdE en FASadE (Rietveldpaviljoen). Sinds de heropening van het Mondriaanhuis op 7 maart jl. ontving het museum bijna 15.000 bezoekers. In de afgelopen jaren ontving het Mondriaanhuis ongeveer 20.000 bezoekers per jaar.

Meer informatie over Design Week Awards: http://awards.designweek.co.uk/

Meer informatie over Mondriaan to Dutch Design: www.destijlutrechtamersfoort.nl