• Geboorteakte Mondriaan in bruikleen naar het Mondriaanhuis

  Wil Groenhuijsen
 • Jorispenning voor Cis Heijdenrijk

  Wil groenhuijsen
 • Bezoekers worden ondergedompeld in de artistieke zoektocht van Mondriaan

  Mike Bink
 • De sensorgan van Front 404: kunst waar je aan mag komen

  Mike Bink

Mondriaanhuis open voor publiek

08-03-2017, 15:42 | Lezersnieuws | Joyce de la Croix

Vanaf vandaag is het Mondriaanhuis open voor publiek. Gisteren werd het museum in Amersfoort feestelijk heropend. Tijdens de opening ontving directeur Paul Baltus uit handen van burgemeester Lucas Bolsius de geboorteakte van Piet Mondriaan in bruikleen. De originele akte is de komende tijd in het Mondriaanhuis - de geboorteplek van Mondriaan - te zien.

Tijdens de opening werd door de burgemeester van Amersfoort tevens bekendgemaakt dat de Jorispenning is uitgereikt aan Cis Heijdenrijk en postuum aan haar echtgenoot Leo Heijdenrijk. Het echtpaar Heijdenrijk nam destijds het initiatief om het geboortehuis van Mondriaan grondig op te knappen en open te stellen voor publiek. De onderscheiding van de gemeente Amersfoort is toegekend als blijk van grote waardering voor de initiatiefnemers en grondleggers van het museum.

Het geboortehuis van Mondriaan is de afgelopen maanden verbouwd tot een museale beleving waarin het leven en werk van de kunstenaar in al zijn facetten wordt getoond. In het museum reizen bezoekers door het leven van de eigenzinnige pionier van de abstracte kunst: van Amersfoort naar Winterswijk en van Amsterdam via Parijs en Londen uiteindelijk naar New York. In het museum ontdekken bezoekers zijn iconische werk, zijn spirituele vorming, zijn interesses en vrienden. In de nieuwe opstelling wordt gebruik gemaakt van diverse audiovisuele technieken, waardoor bezoekers worden ondergedompeld in de artistieke zoektocht van Mondriaan.

Het nieuwe Mondriaanhuis maakt onderdeel uit van het landelijke themajaar 'Mondriaan tot Dutch Design'. In 2017 is het 100 jaar geleden dat de Nederlandse kunststroming De Stijl werd opgericht. Om dit te vieren vinden er door heel Nederland tal van inspirerende evenementen en tentoonstellingen plaats. Ook Amersfoort doet mee aan dit programma met tentoonstellingen en activiteiten bij het Mondriaanhuis, Kunsthal KAdE en FASadE (Rietveldpaviljoen).