• monument voor een kauwtje

    A. Berk

Monument voor een kauw?

19-06-2018, 08:57 | Lezersnieuws | Annelies

Gekrakeel van vogels schudde me wakker uit de mijmerstand die hoort bij het lopen van station naar huis. Zwart waren ze, allemaal. Eentje stak met kop en veren boven de rest uit. Het luide krassen doorkliefde de drukke kakaka’s van de kleinere vogels die iets deden wat het midden hield tussen vliegen en dwarrelen. Waar keek ik naar? Uitvliegende jonge kauwtjes? Zo veel? En wat deed die kraai daar dan? Was er misschien een slechtvalk in de buurt tegen wie ze gezamenlijk ten strijde trokken? 

Een meter of vijftig verder lag op het fietspad een donker ding; het zou een handschoen kunnen zijn. De vrouw die voor me liep passeerde het aan de rechterkant met een boogje.

Een lichtblauw oog keek me aan, een snavel stond wijd open. Help? Hier kun je niet blijven liggen, midden op het fietspad. Tenen kromden zich om mijn vinger, houvast.

In een plantenbak viel je om. Rustig maar, geen gevaar hier. Rust wat uit en vlieg dan met ze mee.

Een paar stappen verder antwoordde een agent: ‘Het is de natuur.’ ‘Ja, dat is zo, maar…’, en ik gebaarde hoe je een vogel zijn nek omdraait. ‘Soms zou ik de natuur een beetje willen helpen.’ Mijn hulpeloze gebaar vertelde dat iemand anders een einde zou moeten maken aan het korte leven van dat kauwtje. Die agent niet, dat was ook duidelijk. De Dierenambulance, probeerde ik. ‘Zouden die komen voor een vogeltje?’  Vogeltje, het was een jonge kauw die nog moest beginnen met zijn echte leven. ‘Morgenochtend loop ik hier weer langs en dan zie ik wel.’ ‘Dan is ‘ie vast weg’, wenste de agent. 

Vanuit de plantenbank had hij de stoeprand nog weten te bereiken. Daar lag hij, op zijn zij met zijn ogen toe. ’s Morgens en ’s avonds groet ik hem en ik vraag me af wanneer hij er niet meer zal liggen. Vandaag heeft nog iemand hem gezien.  Die maakte met wat er lag een humoristisch monumentje. Een paar losgeraakte veren dwarrelen de weg op. Over een poosje is Kauw weg, opgenomen in het beetje natuur bij de ingang van de parkeergarage.