• Jaap en Ferdinand met de Afrikaanse Bamboefiets

    Daniel Brak
  • Ferander Bamboefiets, hip & sociaal

    Daniel Brak

Ondernemende Amersfoorters starten verkoop hippe Afrikaanse bamboefiets

05-12-2016, 20:12 | Lezersnieuws | Ferdinand ten Kate

AMERSFOORT - Ferdinand ten Kate en Jaap Bijl uit Hoogland zijn in mei gestart met Ferander. Hun missie is structureel werkgelegenheid creëren in Afrika door de verkoop van hippe Afrikaanse bamboefietsen. Om Ferander verder op gang te helpen is het duo eind november een Crowdfunding campagne gestart via het platform Crowd About Now. De Amersfoorters willen 200.000 euro ophalen om de eerste 250 fietsen te laten produceren en assembleren waarmee ze o.a. 5.000 uur werk creëren voor Ghanese jongeren.

Tijdens een reis voor het goede doel naar Afrika in 2015 werden Ferdinand en Jaap geraakt door de grote werkeloosheid onder jongeren. Eenmaal terug in Nederland besloten ze hun ondernemers kracht en hart voor Afrika in te zetten voor deze Afrikaanse jongeren. In mei 2016 werd het idee achter Ferander geboren. Een helder concept: een hippe, handgemaakte bamboefiets waarbij de winst niet in de zakken van de directie verdwijnt, maar waarbij iedereen een eerlijk loon krijgt en 50% van de winst ten goede komt aan werkgelegenheidsprojecten in Afrika.

Investeerders

Inmiddels zijn alle strategieën bepaald, is de website live en zijn de eerste fietsen verkocht. Het duo is nu op zoek naar investeerders om hun missie verder te verwezenlijken. Dit doen ze via Crowd About Now, een crowdfundingsplatform waarop iedereen een eigen gekozen bedrag kan inleggen. Ferdinand en Jaap hebben gekozen voor een lening als investering vorm, dat betekent dat na 3 jaar en een succesvolle verkoop van de bamboefietsen de investeerders hun geld (inclusief 3,5% rente per jaar) terug hebben gekregen.

Trade is better than Aid

Ferdinand en Jaap zijn ontzettend blij met de voorspoedige start sinds mei 2016 en kijken met hoop naar de toekomst. Hun motto 'Trade is better than Aid' komt goed tot uiting in de samenwerking met de bamboefiets fabriek in Ghana. Door de productie van de bamboefietsen leren Afrikaanse jongeren al werkende een vak, ze werken voor een eerlijk loon en bouwen een toekomstrijk bestaan op. De doelstelling van Ferander is om per jaar minimaal tussen de 1.000 en 3.000 bamboefietsen te verkopen. De impact hiervan? Een flinke uitbreiding qua productie in Afrika, concreet betekent dit 2 nieuwe productielocaties opbouwen, waarbij zeker 50 nieuwe banen worden gecreëerd en een veelvoud aan levens veranderd.

Alle informatie over Ferander en de Crowdfunding campagne is te vinden op www.crowdaboutnow.nl/ferander.