• Veilg browsen

    Pixabay

Online actief tijdens de zomer: zo doe je dat

18-07-2019, 09:29 | Lezersnieuws | Marthe

Fortinet, wereldwijd leider in uitgebreide, geïntegreerde en geautomatiseerde oplossingen voor cyberbeveiliging, waarschuwt vakantiegangers voor onveilige netwerken én biedt tips voor digitale voorzorgsmaatregelen tegen mogelijke cybercriminelen. 

Wifi-netwerken op vakantie zijn misschien onbekend, maar zeker niet onbemind. Hoe kun je er voor zorgen dat je persoonlijke gegevens niet in handen vallen van kwaadwillende? Vier tips om veilig de zomer door te komen:

1. Blijf verbonden, maar waak voor foute routers

Publieke wifi-netwerken maken vaak gebruik van draadloze access points en deze zijn vaak veilig,  maar soms  gebruiken cybercriminelen loksystemen die zich voor draadloze access points uitgeven. Als je daar argeloos op inlogt, kunnen hackers de gegevensoverdracht tussen jou en een webwinkel, je bank of je thuisbewakingssystem onderscheppen. Dit gebeurt vaak op luchthavens en in horecagelegenheden.

Twee maatregelen tegen frauduleuze access points:

Vraag een medewerker op de locatie om de correcte naam (van de SSID) van het draadloze netwerk voordat je een verbinding maakt.
Installeer VPN-software op je laptop of smartphone, zodat je veilige, versleutelde verbindingen kunt maken.

2. Zwakke wachtwoorden

Ondanks alle waarschuwingen gebeurt het nog steeds: veel mensen gebruiken hetzelfde wachtwoord voor alle accounts. Het vervelende is dat als een hacker één wachtwoord in handen krijgt, hij gelijk het wachtwoord voor al je accounts weet.

Wat kan je doen:

Maak gebruik van een password manager. Dit is een soort van digitale kluis waarin je de gebruikersnamen en wachtwoorden voor al je accounts kunt opslaan. 
Stel een automatische herinnering in je digitale agenda in zodat je niet vergeet om je wachtwoorden om de paar weken te wijzigen.

3. Klik vooral niet op die ene link

Open nooit e-mailberichten van mensen die je niet kent, en klik al helemaal niet op links of bijlagen bij dergelijke mails. Wees extra op je hoede voor e-mails met een veelbelovende of alarmerende titel, zoals een geldaanbod of een betalingsherinnering voor iets wat je nooit hebt aangeschaft.

4. Wees voorzichtig met social media

Weersta de neiging om op social media aan te kondigen dat je op vakantie gaat. Je bent natuurlijk reuze enthousiast en wilt iedereen over je reisbestemming vertellen. Helaas bestaat de kans dat andere mensen meekijken. Daarmee loop je de kans dat inbrekers weet krijgen van je afwezigheid.