• Het officieuze straatnaambord bij de schoolwoningen aan de Engweg

    n.v.t.
  • Door op de foto samen met een aantal belangstellenden bij het straatnaambord

    n.v.t.
  • De plek waar het officieuze straatnaambord staat

    n.v.t.

Onthulling van het officieuze Carroussel-speelplein

24-03-2019, 12:05 | Lezersnieuws | Gerard

Afgelopen donderdag 21 maart, begin van de lente, werd bij de schoolwoningen aan de Engweg te Hoogland officieuze straatnaambord: Carroussel-speelplein onthuld in bijzijn van oud-kleuterjuf Doort Brouwer. Het is dit jaar 55 jaar geleden dat de voormalige kleuterschool: de Carroussel officieel ingewijd werd door toemalige Pastoor Schaepman. Dit was op 10 december 1964.
Op deze nieuwe kleuterschool was de bedenker van deze activiteit een van de eerste leerlingen die de inwijding van deze kleuterschool heeft mee mogen maken. 
De bedenker van dit moment kreeg een aantal jaren geleden een prachtig mooi plakboek met foto’s van zijn eigen kleutertijd en die van andere leerlingen.
Inmiddels gaan deze kleuters dit jaar hun 60e verjaardag vieren of hebben dat al gevierd.

Hoe het begon
In het jaar 1964 was Door Brouwer hoofdkleuterleidster op deze kleuterschool en stond zij aan de wieg van de invoering van de nieuwe basisschool.  Van haar hebben vele mooie herinneringen over deze tijd en ook daarna. Werken aan een goed doel is nog steeds haar passie in heel haar leven.
In een interview voor de Stad Amersfoort in 1990, vertelde ze: “Ik voel mij zeer betrokken bij het wel en wee van mijn medemensen, maar ook bij de Hooglandse cultuur en verenigingsleven.” Betrokkenheid tonen dat deed zij ook samen met haar collega’s en bij  de buren van deze kleuterschool.

Onthulling
Dit alles bracht de bedenker op het idee om in 2010 een aanvraag in te dienen bij de gemeente Amersfoort om het schoolplein bij de schoolwoningen aan de Engweg te Hoogland een eigen straatnaam te geven. Die naam moet ons herinneren aan een tijd dat hier ooit een bijzondere en fijne kleuterschool stond. Maar ook om de Hooglandse gemeenschap laten te herinneren wat Door Brouwer allemaal gedaan en betekent heeft voor het toenmalige kleuteronderwijs. Helaas werd deze aanvraag niet gehonoreerd. Hierna ging hij toch verder en op de dag dat de lente begon en de wereld om ons heen wat vrolijker uit zien, werd de naam van het straatnaambord: Carroussel-speelplein door Door Brouwer onthuld.
Barneveld Digitaal en bouwbedrijf Schoonderbeek hebben deze onthulling mede mogelijk gemaakt en ook de leden van het buurtbudget Hoogland waren hierbij betrokken .
Door Brouwer genoot enorm van dit mooie moment en was totaal verrast. Dus als u wil weten waar de schoolwoningen staan, noem dan het Carroussel-speelplein en de weg is gevonden.