• Klim op de zeepkist

    Gerard Oonk (AmersfoortKiest)

Politieke huiskamer geopend in Het Eemhuis

08-01-2018, 12:30 | Lezersnieuws | Job de Graaf

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart is in de hal van Het Eemhuis de Politieke huiskamer geopend. Dat gebeurde afgelopen zaterdag 6 januari door Jaap Hengeveld die als eerste op de 033zeepkist ging staan met zijn "goede raad voor de nieuwe raad". Na de opening van de zeepkist startte het radioprogramma AmersfoortKiest met live uitzenden vanuit de Politieke huiskamer met als belangrijkste thema van de middag "duurzaamheid".

Hengeveld is betrokken bij de Amersfoortse Sportfederatie en de marathon van Amersfoort. 'Sport zorgt niet alleen voor gezondheid, maar ook voor sociale cohesie', zei hij. 'Iedereen moet eigenlijk kunnen sporten, vooral ook mensen die weinig geld hebben.' Het idee van de zeepkist en de Politieke huiskamer komt van de Bibliotheek Eemland. 'De Bibliotheek is er niet alleen voor lezen, studeren en uitlenen. We zijn er zeker ook voor informatie, verbinding, ontmoeting en debat', antwoordt Karin Horst (specialist bij de Bibliotheek Eemland) op de vraag waarom de Politieke huiskamer en de zeepkist een plek krijgen in de Bibliotheek het Eemhuis.

AmersfoortKiest

De twee presentatoren Mirjam Barendregt en Jelle Koolstra ontvingen gedurende drie uur diverse gasten, zoals Marjolein Demmers (directeur Natuur en Milieu): 'Amersfoort is echt bezig met een plan voor duurzaamheid, dat heeft zijn tijd nodig. Er is veel werk aan de winkel'. Ook Kees van Loon (Directeur van vastgoedontwikkelaar Profund) was aanwezig, net als Rutger Dijksterhuis (CU) en Astrid Jansen (GL). Er kwamen nog veel meer gasten aan het woord, waaronder de jongste kandidaatsleden van diverse partijen. Benieuwd naar wat iedereen te vertellen had? Van elk gesprek zijn binnenkort korte filmpjes te zien op www.amersfoortkiest.nl.

Laat uw stem horen

'Democratie is zeer waardevol. Dat zouden meer mensen zich in de huidige tijden moeten realiseren. Het wil zeggen dat iedereen een stem heeft. Van belang is om je dan goed te (laten) informeren en om je stem te laten horen', zegt Karin Horst. Dat kan op verschillende manieren: bijvoorbeeld door aanwezig te zijn bij de verschillende debatten die er in de stad worden georganiseerd (onder andere over duurzaamheid, sport, jongeren, en het lijsttrekkersdebat). Het kan ook door langs te komen en te luisteren naar - of zelf gebruik te maken van - de zeepkist. Op zaterdagmiddagen tussen 13.00 en 16.00 uur zorgen de samenwerkende partijen ervoor dat er opnames worden gemaakt.