• ONK 2017 Hoofddorp

    Fred Stam

Progressie Amersfoortse zwemmers op ONK 2017 (video)

28-12-2017, 10:50 | Lezersnieuws | Fred Stam

De Open Nederlandse Kampioenschappen kortebaanzwemmen 2017 werden dit jaar voor de tweede keer gehouden in Hoofddorp. Het Sportcomplex Willem Alexander was van donderdag 21 december tot en met zaterdag 23 december 2017 het decor van de vernieuwde opzet.

De "winterkampioenschappen" van weleer zijn terug.

Dat had zo ook zijn weerslag in het deelnemersveld. Met de EK kortebaan net achter de rug liet de Nederlandse top (Kromowidjojo, Heemskerk, Korstanje en cs) zich elders zien in Europa, op lucratieve wedstrijden in Sint Petersburg en Lausanne.

"Maar elk nadeel heeft ook zijn voordeel".

De opkomende talenten kregen nu de kans te laten zien waar zij toe in staat zijn; en dat lukte in vele gevallen over de gehele linie, landelijk gezien.

Uit het (echte) Amersfoortse kamp waren er vooral bij de mannelijke zwemmers enige progressie te bespeuren. Bij de vrouwen wil het vooralsnog niet lukken.

Amersfoorter Daniel Buijs (student in Amerika) zwom onder de vlag van het Revelie Swim Team uit Groningen naar een verdienstelijke tijd onder de twee minuten (1.58.12), en pakte zilver op de 200m rugslag.

Vrijeslag zwemmer Kingue Struijff (ZPCA) had een sterke eindsprint en veroverde het brons op de 100m in 49.00, en maakte daarmee een goede stap richting de Nederlandse zwemtop.

Zover is Hooglander Stephan Putmaan (22) nog niet. De pupil van trainer Mark Lie-A-Kwie van ZV Hoogland presteerde verdienstelijk met twee PR/s op zowel de 50m als 100m vrijeslag.

"Dat biedt perspectief voor de toekomst" aldus de trotse maar bescheiden trainer.

Perspectief is er ook voor het Sportcomplex Amerena. De KNZB laat doorschemeren wellicht binnenkort Amersfoort te willen betrekken in het houden van Nationale Kampioenschappen.

Er gloort weer hoop aan de horizon, in het bijzonder bij de zwemverenigingen in de regio, waarbij de inzet van de o zo nodige vrijwilligers her en der ontbreekt.

Fred Stam maakte een video-impressie in Hoofddorp; ook te zien op tv, via Omroep EVA TV, de lokale zender voor Amersfoort en Leusden.

YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=nQWzl-GdSks