• ONK 2017 Hoofddorp

    Fred Stam

Progressie Amersfoortse zwemmers op ONK 2017(video) Tekstupdate 12.10 uur

28-12-2017, 12:23 | Lezersnieuws | Fred Stam

De Open Nederlandse Kampioenschappen kortebaanzwemmen 2017 werden dit jaar voor de tweede keer gehouden in Hoofddorp. Het Sportcomplex Willem Alexander was van donderdag 21 december tot en met zaterdag 23 december 2017 het decor van de vernieuwde opzet.

De "winterkampioenschappen" van weleer zijn terug.

Dat had zo ook zijn weerslag in het deelnemersveld. Met de EK kortebaan net achter de rug liet de Nederlandese top (Kromowidjojo, Heemskerk, Korstanje en cs) zich elders zien in Europa, op lucratieve wedstrijden in Sint Peterburg en Lausanne.

"Maar elk nadeel heeft ook zijn voordeel".

De opkomende talenten kregen nu de kans te laten zien waar zij toe in staat zijn; en dat lukte in vele gevallen over de gehele linie, landelijk gezien.

Uit het Amersfoortse kamp zijn het vooral de mannen die sterk voor de dag komen.

Amersfoorter Daniel Buijs (student in Amerika) zwom onder de vlag van het Revelie Swim Team uit Groningen naar een verdienstelijke tijd onder de twee minuten (1.58.12), en pakte zilver op de 200m rugslag.

Vrijeslag zwemmer Kingue Struijff (ZPCA) had een sterke eindsprint en veroverde het brons op de 100m in 49.00, en maakte daarmee een goede stap richting de Nederlandse zwemtop.

Zover is Hooglander Stephan Putman (22) nog niet. De pupil van trainer Mark Lie-A-Kwie van ZV Hoogland presteerde verdienstelijk met twee PR's op zowel de 50m als 100m vrijeslag.

"Dat biedt perspectief voor de toekomst" aldus de trotse maar bescheiden trainer.

Perspectief is er ook voor het Sportcomplex Amerena.

De KNZB heeft de Gemeente Amersfoort benaderd om te bekijken of op korte termijn (juni 2018) de Amerena beschikbaar is voor onder andere de Nationaal Kampioenschappen Langebaan zwemmen.

Ondertussen lijkt het zwemmen in Amersfoort nog vele uitdagingen te hebben. Uit eigen publicatie blijkt dat de grootste zwemclub van Amersfoort zich in een bestuurlijke en financiële crisis bevindt. Daarnaast wordt een duidelijk signaal afgegeven dat niet alle vrijwilligerstaken ingevuld kunnen worden.

Fred Stam maakte een video-impressie in Hoofddorp; ook te zien op tv, via Omroep EVA TV,

de lokale zender voor Amersfoort en Leusden.

YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=nQWzl-GdSks