• NVM Eemland-voorzitter Harro Morren

Regionale woonmarkt piekt in laatste kwartaal 2015

16-01-2016, 16:10 | Lezersnieuws | NVM Eemland

In het laatste kwartaal van 2015 haalde de woonmarkt in NVM-regio Eemland de hoogste verkoopscores van het jaar. Meer dan 800 woningen verwisselden van eigenaar en dat zijn er 21% meer dan in de vergelijkbare periode in 2014. "Een mooi besluit van een jaar waarin het herstel op de woningmarkt sterk doorzette", weet voorzitter Harro Morren van de NVM-regio Eemland. "Of de groei ook in 2016 doorgaat is vanzelfsprekend niet te zeggen, maar de vooruitzichten zijn goed. Zeker voor Amersfoort en omliggende gemeenten".

Dat de regio Eemland goed in de markt ligt heeft ook te maken met de woningmarkt in de Amsterdam en omgeving. Daar gaan koopwoningen inmiddels weer boven de vraagprijs weg en is een tekort aan woonruimte. "Je ziet dat met name jonge mensen Amersfoort als een interessant en betaalbaar alternatief zien. De stad leeft en heeft bewoners veel te bieden. Dit heeft ook een positieve weerslag op de gemeenten er omheen. De verkoopprijzen van de woningen lopen inmiddels ook weer op. Voor een woning in het Eemland werd in het laatste kwartaal van 2015 bijna 4% meer betaald dan in 2014", zegt Morren, die echter wel realistisch is. "In het vierde kwartaal zat er veel mee. Een zeer lage rente bijvoorbeeld en iets minder strenge leennormen dan nu. Als de hypotheekrente gaat oplopen kan dat de groei wat afremmen. Tegelijk is het zo dat steeds meer mensen weer een stap durven maken. Ook omdat hun woning meer waard is dan een paar jaar gelden".

Appartementen populair

Kijkend naar de verschillende woningtypen springt de verkoop van appartementen eruit. Er gingen liefst 41% meer appartementen van de hand in de regio Eemland. "Onder meer een effect van de vergrijzing", meent Morren. Ook het segment vrijstaand en 2-onder1-kap lieten een stevige verkoopplus zien van 17% en 25%. De hoekwoningen en tussenwoningen plusten wel met rond de 10%, maar bleven wat achter. "Deze huizen waren de afgelopen jaren de motor van de woningmarkt, maar je ziet dat veel mensen nu de overstap naar een ander woningtype maken. Dat heeft alles te maken met het herstel van het consumentenvertrouwen".

Sneller verkocht

Voor mensen met verkoopplannen is het geruststellend om te weten dat woningen inmiddels weer veel sneller worden verkocht dan de afgelopen jaren. De verkooptijd in dagen nam in een jaar tijd af met liefst 25%. De gemiddelde woning wordt nu na 82 dagen verkocht, tussenwoningen en hoekwoningen zijn gemiddeld na 50 dagen in andere handen.