• Arnhemse Meisjes

    Anna Fransen

Spoffin OFF, een selectie vol experimenten en vakmanschap

13-06-2018, 12:31 | Lezersnieuws | Ida

Ervaren straattheatermakers, theatrale installatie-bouwers, jonge dansers en volwassen circustheater: Spoffin selecteerde 18 groepen en artiesten voor Spoffin OFF, de showcase van het internationale festival voor professioneel buiten- en locatietheater in Amersfoort.

Spoffin kreeg dit jaar circa 220 aanmelding uit zo’n 23 landen voor het onderdeel OFF. “Daaruit blijkt dat Spoffin in heel Europa en ook ver daarbuiten bekend is bij artiesten, vooral via mond-tot-mond reclame. Artiesten horen van elkaar over Spoffin, dat het een mooi festival met een fijn publiek is en ze er artiesten goed ontvangen,” zegt artistiek directeur Alfred Konijnenbelt. “Ook het feit dat we veel programmeurs van andere festivals uitnodigen, in totaal zo’n 50, speelt een belangrijke rol.”

Ervaren makers, geheel nieuw werk

“Opvallend is dat het aantal aanmeldingen van grote internationale namen met producties die heel anders zijn dan voorgaand werk,” zegt Konijnenbelt. “Bijvoorbeeld Avanti Display (GB) dat al meer dan 25 jaar bestaat en over de hele wereld met enorm succes The Spurting Man speelt, zoals ook op Festival Etcetera in 1999. Nu bouwen ze met hulp van het publiek een hoge toren van metalen emmers, waar natuurlijk iets spectaculairs mee gebeurt. Maboul Distorsion (FR) staat voor ouderwets vakmanschap in het straattheater en speelde in 2013 op Spoffin een hilarische voorstelling rond twee koks. Nu laten zij uit alle hoeken en gaten rode mannetjes en vrouwtjes tevoorschijn komen die bezit van de stad nemen.”

Uit eigen stad komt Sillyous Productions, dat speciaal voor Spoffin een preview maakt van een groots opgezette productie in samenwerking met de Kringloopwinkel, die na Spoffin door heel Nederland in tweedehandswinkels zal spelen. Een unieke voorstelling komt uit Spanje, van El Fedito. “Deze kunstenaar bouwt een prachtige theatrale installatie waarin tal van tweedehands objecten balanceren en hij jongleert met van alles en nog wat. Iets heel anders is Agro The Clown uit Italië, die automobilisten op humoristische wijze uitdaagt hun heilige koe te laten wassen, natuurlijk midden op straat met honderden toeschouwers er omheen.”

Aanmeldingen kwamen dit jaar uit Argentinië, Australië, Brazilië, Bulgarije, Groot-Brittannië, Finland, Ierland, Italië, Israël, Japan, Portugal, Rusland, Slovenië, Tsjechië, Oekraïne, Verenigde Staten, Zweden en Zwitserland.