• Dulce Duca. Desperaat, of toch niet?

    Dulce Duca
  • Dulce Duca. Desperaat, of toch niet?

    Dulce Duca

Spoffin LAB: residenties vol filosofie, verleiding en verlating 

12-04-2018, 13:16 | Lezersnieuws | Ida

Severine debiteert filosofische teksten. Op haar handen, met ballonnen aan haar teen. Dulce Duca speelt met verleiding en verlating en haalt daarbij alles uit de kast. Beide vrouwen vallen op door hun frisse blik op de publieke ruimte als speelplek en zijn geselecteerd voor Spoffin LAB 2018.

Stad opvrolijken “Severine de Maleingreau zoekt nadrukkelijk verbintenis met de stad en gebruikt die als decor voor haar project,” vertelt Alfred Konijnenbelt, artistiek leider van Spoffin. De Ierse circusartieste, docente and performer is het gelukkigste als ze op haar handen staat en heeft een kleine solovoorstelling waarbij ze overal in de stad op haar kop staat, met drie ballonnen aan haar grote teen geknoopt. Ondertussen spreekt ze filosofische teksten.

Onder haar artiestennaam Sevesfeathers komt ze in augustus naar Amersfoort om hier samen met twee anderen te werken aan een nieuw en groter project. “Ook hierbij zullen ze opduiken en weer verdwijnen om de stad op te vrolijken met onverwachte, kleurrijke beelden. Haar residentie is bedoeld om het project verder te ontwikkelen en op allerlei locaties uit te proberen,” aldus Konijnenbelt.

Verleiding en verlating De Spaanse Dulce Duca loopt al wat langer mee en is een echte performer. Ze zoekt graag oogcontact met het publiek en zet daarbij al haar vrouwelijkheid in, spelend met verleiding en verlating. Treurt ze echt om de man die haar voor het altaar liet staan? Of vindt ze haar herwonnen vrijheid wel prima… Circus, live muziek, projectie: ze haalt alles uit de kast en tijdens Spoffin LAB onderzoekt zij wat haar in Amersfoort van pas komt.

Spoffin is één van de weinige Nederlandse festivals voor buitentheater met een residentieperiode. Met Spoffin LAB stimuleert het festival de ontwikkeling en uitvoering van nieuwe producties voor de openbare ruimte. De geselecteerde theatermakers werken voorafgaand aan het festival aan een nieuwe productie, die tijdens Spoffin in première gaat. Aanvragen kwamen uit Denemarken, Spanje, Frankrijk, Italië, Groot-Brittannië, Ierland en Oekraïne.

Spoffin 2018 De negende editie van Spoffin vindt plaats van 23 tot en met 26 augustus. Sevesfeathers (IE) en Dulce Duca (ES/PT) zijn de tien dagen ervoor al in Amersfoort te vinden. Het festival werkt weer samen met Scholen in de Kunst, waar de makers gebruik kunnen maken van oefenruimte.