• De Amersfoortse sopraan in actie met de barokmusici tijdens het concert 'Bonte Barok...zonder Bach' van Music on Chairs

    Cees de Vries
  • De musici in actie tijdens het concert 'Bonte Barok...zonder Bach' van Music on Chairs

    Cees de Vries
  • De sfeervolle en volle Mannenzaal tijdens het concert 'Bonte Barok...zonder Bach' van Music on Chairs

    Cees de Vries

Succesvol concert Music on Chairs met topmusici en pareltjes uit de rijke Barok

01-02-2016, 11:11 | Lezersnieuws | Music on Chairs

Bonte Barok…zonder Bach', het barokconcert van Music on Chairs op zondagmiddag 31 januari was zeer succesvol en geheel uitverkocht. In de sfeervolle ambiance van de Mannenzaal genoten concertbezoekers van Bonte Barok in al zijn veelkleurigheid en zijn rijke palet aan klanken gebracht door vier bekwame barokmusici.

Voorafgaand aan het concert leidde musicoloog Carine Alders het publiek naar de wereld van de componerende vrouwen, koninklijke muziek, beenviolen en parels ten tijde van het 17e-eeuwse hof van de familie De Medici en Lodewijk XIV.

Op een gevoelvolle en sublieme manier brachten de Amersfoortse sopraan Henriette Feith, barokvioliste Lidewij van der Voort, gambiste Cassandra Luckhardt en theorbe speler David van Ooijen op authentieke instrumenten een onbekende, verrassende en virtuoze aaneenschakeling van pareltjes uit de rijke Barok. Instrumentale solowerken, cantates en liederen van Italiaanse, Franse en Duitse componisten passeerden afwisselend de revue.

Het publiek maakte kennis met werken van drie vrouwelijke componisten (Francesca Caccini, Élisabeth Jacquet de la Guerre en Isabella Leonarda), met up-beat solomadrigalen van Monteverdi, verfijnde en elegante werken van Franse meesters zoals Robert de Visée en Marin Marais en de solo cantate 'Singet dem Herrn' van Buxtehude, het grote voorbeeld voor Johann Sebastian Bach. De toegift, een zwoele 'Smoothe Operator' op authentieke instrumenten, was erg verrassend, de kers op de taart en smaakte naar méér...

'Een fantastisch concert met topmusici! Amersfoort is verwend vandaag!', 'Ik heb genoten van de fantastische stem en de geweldige musici! en 'Een hoogstaande intieme belevenis in de inspirerende ambiance van de Mannenzaal' waren enthousiaste reacties van de concertbezoekers. Maar ook 'Wij hebben genoten en komen zeker terug!

Henriette Feith, initiatiefneemster van Music on Chairs: 'Het concert was in alle opzichten een succes. De volle zaal, de sfeervolle locatie, het enthousiaste en hartelijke publiek en de gastvrijheid van de Mannenzaal waren als een warm bad voor ons musici. Wij hebben hierdoor geïnspireerd kunnen musiceren en dat was heerlijk'.

'Bonte Barok.. zonder Bach' was het 2e concert van Music on Chairs in de serie oorspronkelijke vocale kamermuziekconcerten op zondagmiddag. Het 1e concert, gehouden op 18 oktober 2015, was ook een succes en compleet uitverkocht. Music on Chairs wordt georganiseerd door Henriette Feith, Jolijne Viergever en Angelique ter Weij.