• Duze NomShikaShika met Christo Brand

    Edwin Hagelen

Uniek optreden van Amersfoorts koor Duze NomShikaShika voor Christo Brand, bewaker én vriend van Nelson Mandela

14-11-2017, 10:21 | Lezersnieuws | Paul Heuberger

'Thrilled to meet the group called Duze Nomshikashika and listen to them singing.' Dat was de reactie van Christo Brand nadat het koor voor hem een bijzonder verrassingsoptreden had verzorgd.

Christo Brand, de man die jarenlang de persoonlijke bewaker was van Nelson Mandela en die een unieke vriendschap met Mandela opbouwde, was zondag 12 november 2017 te gast in Culemborg op uitnodiging van het reistijdschrift 'Oog voor Afrika'.

Christo Brand vertelde daar op boeiende en meeslepende wijze over zijn ontmoeting met en ervaringen als bewaker van Mandela en hoe vanuit wederzijds respect een bijzondere vriendschap voor het leven ontstond. Christo Brand heeft deze ervaringen vastgelegd in zijn boek 'Vriendschap in gevangenschap' dat hij in Culemborg signeerde. Voordat hij het woord nam, kwam het koor Duze NomShikaShika binnen. Zij zorgden voor een mooie verrassing met hun liederen in de Zuid-Afrikaanse traditionele a capella stijl.

Christo Brand was bij het optreden zichtbaar geraakt door de sfeer en de energie van de liederen die werden gezongen: liederen die ook Mandela in zijn lange strijd voor vrijheid hebben gesteund. 'The spirit van Mandela is here', zo zei Christo Brand toen hij het Amersfoortse koor na afloop bedankte.

www.duze.nl