Valkuil Energie Vast Contract

15-12-2018, 16:30 | Lezersnieuws | Echris

In 2019 gaat de inkoop van stroom en gas per huishouden ongeveer 14 euro extra gaat kosten, en daarnaast ook nog de 12-15 euro aan belasting per maand,  Er wordt voorspeld, dat de komende 12 jaar, het gas 75% duurder gaat worden, om stroom te stimuleren.

Vanwege onzekerheid over handelingen woningcorporaties bij flats, weet je nooit of je je vaste contract straks niet moet opzeggen vanwege een door de woningcorporatie gekozen provider.

Bij variabel contract kun je elke maand opzeggen.Bij overlijden moeten nabestaanden dan die boete betalen of indien zij dit niet in ene keer kunnen, het maandelijks termijn doorbetalen. De logica dat energie duurder wordt en ander gedrag in de hand zou moeten werken, wordt door tijdelijke deals van energie leveranciers bijna weer een niet prangende kwestie. Als je dan over 3 of 5 jaar vast contract opeens honderden euro’s per maand meer moet betalen, heb je wel een dingetje.Ik heb gekozen voor variabel en niet voor deals voor meerdere jaren. Een vast contract is geen garantie voor niet te weinig uitgeven, als er een kink in de kabel komt zoals boven omschreven.

Een aantal consumenten tips:

Douche elke dag max. 5 minuten. (zo smeer je een douche van een half uur per dag uit over het gebruik van een hele week).

Doe wasjes in het weekend op halftarief

Schaf alvast een kookplaat aan van 220V-240V. 

Trek elke avond stekkers overal uit. (scheelt 30-40 euro per jaar).

Was 1 keer per dag af. En als je het hete water niet via gasketel wilt laten lopen, kook het eerst met waterkoker of een grote pan inhoud en was daarmee af.

Zet in de winter, de kachel een graad lager en ga onder de deken zitten.

Doe overal het licht achter je uit.

 Installeer op plekken indruk lampjes die op batterijen gaan, kun je kiezen wanneer je groot licht wilt gebruiken en wanneer de dimlampjes.

Tot slot heb ik het idee dat we niet alleen betalen voor meer gas vanwege stimuleren meer stroom, maar omdat minister Wiebes ook heeft gezegd, dat Groningen gecompenseerd gaat worden en nog meer ook. Ik denk dat we een pot aan het aanleggen zijn voor ‘re-payment’. Maar we doen Groningen de grootste lol door massaal het gas terug te dringen in onze woning. En dat we daarin verstandiger moeten omgaan met die bronnen is gelukkig aan ons en niet aan deals via energie leveranciers. Een goeie slogan is: Doe het Licht uit voordat je wordt uitgekleed.

May god be with us!