• Lezing over Oud-Amersfoort in de Koperhorst

    Anique Rijper

Veel animo voor lezingen Oud-Amersfoort in Huiskamerbibliotheken

17-02-2017, 12:00 | Lezersnieuws | Job de Graaf

De zaal in Verzorgingshuis de Koperhorst stroomde langzaamaan steeds voller, terwijl J.C. van Dijk de laatste voorbereidingen trof voor zijn presentatie. Naast bewoners van het verzorgingshuis, waren er ook veel wijkbewoners aanwezig die meer wilden weten over Oud-Amersfoort. Met meer dan veertig mensen was de lezing een groot succes. Ook lokale omroep EVA was aanwezig en maakte een reportage.

Van Dijk deed zijn verhaal aan de hand van oude ansichtkaarten die hij door de jaren heen heeft verzameld. Inmiddels heeft hij er om en nabij 10.000 in zijn bezit. Sommige ansichten werden direct herkend door de luisteraars, bij enkele was een uitleg nodig. Door vragen te stellen aan het publiek zorgde J.C. van Dijk voor een interactieve presentatie, waar de aanwezigen van genoten en af en toe konden lachen om de woordgrapjes die hij maakte.

Onderwerpen

Van Dijk begon de lezing over station Amersfoort, waarna hij verder ging met zijn verhaal over het Garnizoen en de Amersfoortse kazerne. Ook was er aandacht voor de Varkensmarkt, het Belgenmonument en de Langestraat. Na een uur gaf J.C. van Dijk aan dat de laatste ansichten in aantocht waren, wat de luisteraars beduidend jammer vonden. De tijd vloog voorbij.

Nieuwe lezingen

Eind maart brengt Jennifer Luitsz in de Boekenweek opnieuw een bezoek aan de vier Huiskamerbibliotheken van Amersfoort. Zij geeft een lezing over schrijfster Annie M.G. Schmidt. Meer informatie daarover vindt u op www.bibliotheekeemland.nl. In november vorig jaar gaf Jennifer Luitsz vier keer een lezing over bekende Amersfoorters tijdens Nederland Leest.