• De jury van de Parade der Poëten in Leusden had vorig jaar een zware klus. De Amersfoortse jury krijgt veel meer gedichten ter beoordeling.

    John van Halderen

Veel gedichten uit heel het land over Amersfoort

01-06-2018, 07:22 | Lezersnieuws | Gerhard

AMERSFOORT – Parade der Poëten, de dichtwedstrijd over Amersfoorts cultureel erfgoed, heeft 51 inzendingen gehaald. Dichters konden tot 31 mei inzenden. Op 9 juni is de finale tijdens de boekenmarkt op het Eemplein. Enkele gedichten worden opgenomen in een bundel, die in oktober verschijnt. ‘Het Kamp is bekender dan de Kei.’

 

‘Ik ben tevreden met de kwaliteit van de gedichten en de hoeveelheid’, zegt Gerhard te Winkel, die de wedstijd in opdracht van de provincie Utrecht organiseert. 

De wedstrijd werd vorig jaar in drie plaatsen georganiseerd. Toen had de wedstrijd vooral een lokaal karakter. ‘Amersfoort heeft veel meer inwoners en is veel bekender. Dat was goed te merken aan de woonplaatsen van de deelnemers. Er deden dichters mee uit Brabant, Vlaanderen, maar ook Noordwijkerhout, Amsterdam en Den Haag’, vertelt Te Winkel. Misschien vonden mensen het ook aantrekkelijk om in een mooie verzamelbundel gepubliceerd te worden.

‘De dichters moesten over cultureel erfgoed in de Keistad schrijven’, gaat Te Winkel verder. ‘Piet Mondriaan en Kamp Amersfoort waren de favoriete onderwerpen van de gedichten. De Kei werd slechts één keer bezongen. Het Kamp is bekender dan de Kei.’

De jury gaat zich de komende dagen over de gedichten buigen. De beste tien worden door de dichters voorgelezen tijdens een grote boekenmarkt op 9 juni op het Eemplein.  

‘De finales zijn altijd een feestelijke bijeenkomst. Het project heeft heel veel hulp gehad van de Bibliotheken Eemland. We vinden het fijn dat we deze samenwerking kunnen voortzetten. Gerard Beentjes en Nynke Geertsma dragen gedichten voor. Alexander Franken komt zingen en gitaar spelen.’

Het project wordt gehouden in het kader van het jaar van het cultureel erfgoed. De provincie Utrecht heeft de opdracht gegeven. In zes gebieden worden dichtwedstrijden gehouden. Ook schrijven 15 bekendere dichters over cultureel erfgoed in de provincie. Gezamenlijk komen ze in een bundel die in oktober tijdens een groot feest gepresenteerd wordt.