• makelaar Robert van Oossanen, voorzitter NVM regio Eemland

    nvt

Voorlopig weinig keus en hoge prijzen voor woningzoekers

15-10-2018, 12:35 | Lezersnieuws | paula

De woningmarkt blijft onderwerp van gesprek. Zeker nu de NVM de kwartaalcijfers over 2018 presenteert. Kreten als ‘code rood’ en ‘overspannen woningmarkt’ zeggen genoeg. Er moeten minstens 83.000 nieuwe woningen per jaar worden gebouwd. Vooral de politiek is aan zet om de problemen op te lossen, vindt de NVM.

Ook in regio Eemland zien we de huizenprijzen nog steeds stijgen, terwijl het aanbod afneemt.

Het blijkt dat makelaars in het derde kwartaal bijna 12 procent minder woningen hebben verkocht. Een dalende trend die doorzet. De belangrijkste conclusie: terwijl de huizenprijzen blijven stijgen, neemt het aanbod niet snel genoeg toe. De gemiddelde transactieprijs steeg naar een record van 292.000 euro. Een stijging van ruim 10 procent. Terwijl het aanbod daalde met 30 procent.

In regio Eemland zien we dezelfde trend, hoewel de cijfers iets milder zijn. De gemiddelde woningprijs steeg hier met 8,8 procent ten opzichte van 2017. Het aantal transacties daalde met 6 procent. Dus ook hier: stijgende huizenprijzen en minder aanbod.

‘Dit is een probleem dat zichzelf in standhoudt,’ aldus makelaar Robert van Oossanen, voorzitter namens de circa 60 makelaars in de regio Eemland. ‘Vooral starters en middeninkomens merken dat. Deze week hadden we bijvoorbeeld 40 kijkers voor een woning uit het middensegment. Dat wordt dus een inschrijving. En dan moeten we helaas 39 mensen teleurstellen.’

Het Rijk en de NVM zijn het eens over de noodzaak van nieuwbouw. Begin dit jaar is daarvoor de Nationale Woonagenda ondertekend. Nu moeten de provincies en gemeenten nog volgen en in hoog tempo locaties vrijmaken voor nieuwbouw. Anders loopt de woningmarkt volledig vast. De beslissing om gasvrije woningen te ontwikkelen, betekent alleen nog maar meer vertraging.

Van Oossanen: ‘Als je nu zoekende bent, is het lastig. Er is weinig keus en je komt er maar moeilijk tussen, vooral in de steden. Daar komt bij dat beleggers ook zitten te azen op appartementen en tussenwoningen, een groot deel van de markt. Met de huidige lage rente is het nu eenmaal lucratief om woningen te kopen voor de verhuur. Ook buitenlandse bedrijven en expats zijn actief op de markt. Dat merken we niet alleen in de Randstad. De gevolgen zijn inmiddels ook in onze regio voelbaar.’

Huizenverkopers hoor je niet zo klagen: zij zijn hun woning sneller kwijt dan ooit en er wordt boven de vraagprijs geboden. In de regio Amersfoort stonden woningen dit kwartaal gemiddeld 31 dagen te koop, waarvan 38 procent boven de vraagprijs wegging.

Van Oossanen ziet geen reden voor paniek. ‘Er zijn nog altijd 569 woningen aangeboden in de regio. En wat we uit ervaring weten, is dat het derde kwartaal altijd slechter is dan het vierde. Dus over drie maanden laten we vast weer een positief geluid horen.’