• Deelnemers van Parade der Poëten in Leusden in 2017

    John van Halderen

Win 100 euro met een gedicht over Amersfoort

24-05-2018, 11:08 | Lezersnieuws | Gerhard

AMERSFOORT – Dichters uit en buiten Amersfoort kunnen meedoen aan de wedstrijd ‘Parade der Poëten’. Ze mogen maximaal 3 gedichten schrijven over cultureel erfgoed in de Keistad. De beste tien dichters worden geselecteerd en mogen op een feestelijke slotmiddag op 9 juni hun gedicht voordragen. De winnaar krijgt 100 euro. De wedstrijd wordt georganiseerd door Gerhard te Winkel in samenwerking met de Bibliotheken Eemland. Dichters kunnen een plek in een bundel over cultureel erfgoed winnen.   

 

Het thema is cultureel erfgoed in de provincie. Dat kan het historisch landschap zijn, bijzondere locaties zoals landhuizen, boerderijen of kerken, maar ook herkenbare plekken met een persoonlijke betekenis. In Amersfoort wordt uit de inzendingen een Top-10 genomineerd door een onafhankelijk jury; de genomineerden krijgen een uitnodiging om hun gedicht voor te dragen op de feestelijke slotbijeenkomst.

De winnaar wint € 100 en aan het eind van de serie zal een dichtbundel worden gepresenteerd van de beste gedichten uit de wedstrijd.

In de bundel komen ook bekende dichters uit de provincie Utrecht aan het woord.

Amersfoort heeft veel bijzondere plekken, die het verdienen om in een gedicht beschreven te worden. Dat zijn voor de hand liggende plekken als Kamp Amersfoort, het Russische Ereveld, de Koppelpoort of de Kei. Maar de dichters kunnen ook voor bijvoorbeeld een voetbalveld met veel geschiedenis, een bijzondere plek uit hun leven, de architectuur of een typisch Amersfoortse gebruiken bezingen.

Tot en met donderdag 31 mei, 24.00 uur, mag iedereen drie gedichten insturen over het thema cultureel erfgoed in Amersfoort. Stuur de gedichten naar gtwinkel@gmail.com

Een onafhankelijke jury beoordeelt de ingezonden gedichten.

Het wedstrijdreglement is op te vragen bij gtwinkel@gmail.com.

De finale van de wedstrijd is op zaterdag 9 juni om 15.30 uur in het Eemhuis. De genomineerde dichters zullen voordragen. Er zijn voordrachten van bekende dichters.