• Rika Veenendaal leert kinderen leren vanuit hun kracht.

    Marieke van der Doef

Zie Zo Zit Dat is een praktijk om te leren vanuit je kracht

02-03-2018, 16:01 | Lezersnieuws | Rika

Rika Veenendaal begeleidt met haar praktijk Zie Zo Zit Dat kinderen die in beelden denken en gevoelsmatig zijn ingesteld. Deze kinderen denken niet in woorden en begrippen, maar in beelden en gebeurtenissen. Het is voor hen vaak moeilijk om die beelden om te zetten in woorden. Daardoor hebben ze het vaak moeilijk op school. Ze voelen zich onbegrepen, ze denken anders, slaan informatie anders op en zijn snel moe. Ze krijgen vaak te horen: ‘snel afgeleid’, ‘je luistert nooit’, ‘je kan het, maar je laat het niet zien’. Terwijl deze kinderen juist een supertalent hebben als ze er goed mee leren werken!

Kenmerken van een kind dat gevoelig is en in beelden denkt

Kinderen die in beelden denken associëren heel sterk met wat zij waarnemen. Ze zijn vaak gevoelig, dromerig, creatief, perfectionistisch, chaotisch in het hoofd en hebben een rijke fantasie. Daarnaast behalen ze vaak wisselende resultaten op school. Ze voeren ingewikkelde opdrachten goed uit, maar falen bij eenvoudige opdrachten. Ze geven afwijkende antwoorden die niks met de vraag te maken hebben en bedenken meerdere oplossingen voor problemen. Ze hebben vaak moeite met tijdbesef, ordelijk zijn, kiezen, spelling, klokkijken en schrijven. Ze houden vaak van Lego, puzzels, computerspelletjes, televisie en maken graag dingen. Vaak is er een link met dyslexie, dyscalculie, ADHD of ADD.

De aanpak volgens de Kernvisie methode

Zie Zo Zit Dat heeft de oplossing in de vorm van een aanpak die aanluit bij de denk- en leerstijl van deze kinderen. Door te werken met de Kernvisie methode, leren ze om vanuit hun eigen sterke visuele kant informatie wel op te nemen en te automatiseren. Hierdoor krijgen ze meer zelfvertrouwen en plezier en ervaren ze wat ze wél kunnen.

Kort coachingstraject

Rika Veenendaal werkt sinds 1998 als leerkracht op een basisschool in Amersfoort, waar ze ook als Remedial Teacher heeft gewerkt. Ze heeft zich gespecialiseerd tot Kernvisiecoach. Door haar ervaring en combinatie van functies kan zij goed begeleiding op maat aanbieden, afgestemd op wat het kind nodig heeft. Zie Zo Zit Dat biedt een kort coachingstraject aan, waarbij het kind maar eens per 3 weken met één van zijn/haar ouders bij Rika komt. Er zijn ongeveer 6-8 sessies van een uur nodig, waarin technieken worden aangereikt en ingeoefend om de leerstof te laten beklijven. Vervolgens wordt er thuis verder mee geoefend. Meer informatie is te vinden op www.ziezozitdat.nl