• Hein van der Heijden en Romana Vrede in 'Sexual Healing' van Het Nationale Theater

    Sanne Peper

Amersfoorter Jeroen de Man regisseert nieuwe komedie 'Sexual Healing'

08-11-2019, 15:27 | Lezersnieuws | Judith

Jeroen de Man uit Amersfoort regisseerde de gloednieuwe komedie ‘Sexual Healing’ van Het Nationale Theater. Voor schrijvers Jan Hulst en Kasper Tarenskeen was het televisieprogramma ‘Ik Vertrek’ de inspiratiebron. Ariane Schluter, Romana Vrede en Hein van der Heijden zijn enkele van de topacteurs in dit bejubelde stuk, dat op 30 november in Flint te zien is. Een gesprek met de regisseur:

Hoe kwam je erop om Teorema en Ik Vertrek met elkaar te combineren?
Dat heb ik niet zelf verzonnen – ik wilde iets met Teorema doen. Een Milanees gezin, welgesteld, in Italie¨. Dat kunnen we naar Nederland halen, dacht ik. Naar Den Haag. Het gegeven van een familie bij wie plotseling een onbekende jongeman op de stoep staat vond ik een interessante constructie. En dat die gast dan met iedereen seks heeft, vond ik ook interessant. Hoe ga je zoiets doen op het toneel? En wat verandert er dan bij die mensen als deze jongen plotseling weer vertrekt? Het raakte op de een of andere manier ook aan mijn eigen familie en ik vroeg me af: wat zou er gebeuren als deze jongeman bij mij thuis komt? 

         
Vervolgens kwamen schrijvers Jan en Kasper met het idee deze familie te laten meedoen met Ik Vertrek? 
Ja, dat vond ik aanvankelijk heel lastig, maar het bleek een uitkomst. Ik wilde al langer theater en film/video met elkaar verbinden. Ik Vertrek bleek daarvoor een goede sleutel: biografische teksten konden we bijvoorbeeld via de camera laten vertellen en we konden Frankrijk werkelijk zichtbaar maken. Bovendien was het inhoudelijk ook interessant. En ten slotte houd ik van ingrediënten die een appel doen op ons collectieve geheugen. Iedereen kent Ik Vertrek, zelfs al heb je het programma nooit gezien. Overigens... we hebben ons uiteindelijk vooral ook laten inspireren door het programma Droomhuis gezocht.

Met welk personage identificeer je je het meest?

Met Stef, denk ik. Ik ben ook in gevecht met het idee dat ik ‘een man’ wil zijn en goed voor iedereen wil zorgen, maar tegelijkertijd loop ik ook hard weg voor dingen. Ik ben ook onhandig. Dingen willen maken, maar het niet kunnen. Eigenlijk snap ik ze allemaal wel. Plak van alle personages een stukje aan elkaar, dat ben ik. De personages zijn zo uitgesproken dat ik hoop dat het publiek eenzelfde werking ervaart.
'Sexual Healing' speelt op zaterdag 30 november in Flint. Reserveren: www.flint.nl