• Op de foto staat het bestuur van Fridays For Future Amersfoort, v.l.n.r: Sofie, Emma, Linde, Hugo, Elise, Rachel en Sarah.

    Elise Folmer

Scholieren houden klimaatactie in Amersfoort

22-11-2019, 10:15 | Lezersnieuws | Hugo

Fridays For Future Amersfoort houdt op 29 november een klimaatactie in de Amersfoortse binnenstad. Op ‘Black Friday’, de dag dat winkels consumenten verleiden met hoge kortingen, vragen de jongeren aandacht voor de impact van consumptie op het klimaat. 

De Amersfoortse deelnemers verzamelen zich om 15.00 uur op het Eemplein. Na een korte toespraak van een gastspreker volgt een minuut stilte voor de slachtoffers van de klimaatcrisis. Daarna lopen zij een korte route door de binnenstad om rond 16.00 uur te eindigen op het Eemplein. 

Rachel is een van de organisatoren van de Amersfoortse klimaatactie. “We hebben voor het thema ‘consumptie’ gekozen omdat de productie van spullen een enorme impact heeft op het klimaat. Van veel producten denken we dat we ze nodig hebben, terwijl dat eigenlijk wel meevalt. Zo wordt er alleen maar extra uitstoot gecreëerd.”

“Het wordt tijd dat we ons geluk elders zoeken dan in producten.” Stelt Hugo, secretaris van Fridays For Future Amersfoort. “Met het vele consumeren jagen we (vaak onbewust) een korte beloningsprikkel na, maar op de lange termijn worden we er niet gelukkiger van. Zelf heb ik ervaren dat met elkaar in gesprek gaan betekenisvolle verandering teweeg kan brengen. Nu hoop ik ook anderen bewust te maken van de impact van spullen op het klimaat.”

 

Wereldwijde klimaatactie

Het bestuur van Fridays For Future Amersfoort nodigen belangstellenden uit om deel te nemen aan de klimaatactie op 29 november. Een ieder die zich zorgen maakt over de klimaattoestand is van harte welkom. 

Met de actie sluit Fridays For Future Amersfoort zich aan bij de internationale klimaatactiedag aan de vooravond van de VN klimaatconferentie COP25 in Madrid. Wereldwijd gaan op deze dag miljoenen jongeren de straat op. Dat doen ze om op te komen voor hun toekomst en om stil te staan bij de mensen die nu al de gevolgen ondervinden van de klimaatcrisis.