• De leden van het Vrijwilligersplus Overleg poseren met wethouder Van Eijk (rechtsboven) na de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst.

    Rick van den Dungen

Vrijwilligersorganisaties slaan handen ineen

18-10-2019, 11:06 | Lezersnieuws | Geldloket

Tien organisaties die vrijwilligers inzetten bij maatjes- of coachingsprojecten in Amersfoort, gaan nauw samenwerken. Een samenwerkingsovereenkomst is op donderdag 17 oktober getekend in de Bibliotheek Eemland. Wethouder Cees van Eijk was bij de ondertekening aanwezig.

Het gaat om tien organisaties die vrijwilligers inzetten om de (zelf)redzaamheid van hulpvragers te vergroten. Bijvoorbeeld als taalmaatje, opvoedcoach, maatje voor de gezelligheid of budgetcoach. Omdat er veel overeenkomsten zijn tussen de vrijwilligersactiviteiten, bundelen de organisaties de krachten.

Vrijwilligersplus Overleg

De organisaties werken al sinds 2015 met elkaar samen in het Vrijwilligersplus Overleg. Duidelijk is geworden dat deze samenwerking op verschillende gebieden meerwaarde heeft, zowel voor de organisaties als voor de vrijwilligers. Daarom willen de organisaties hun samenwerking nu bekrachtigen met een overeenkomst.

De organisaties spreken af om hun aanbod op elkaar af te stemmen. Zij verwijzen zowel hulpvragers als vrijwilligers onderling door naar het meest passende aanbod. Trainingen en workshops worden zoveel mogelijk opengesteld voor elkaars vrijwilligers en er komt jaarlijks een inspiratiebijeenkomst. Ook willen de organisaties van elkaar leren op het gebied van beleid en werkprocessen. Ten slotte willen ze de zichtbaarheid van hun gezamenlijke aanbod vergroten.

Wethouder Cees van Eijk: “Onze stad wordt gedragen door vrijwilligers die het verschil maken in iemands leven. Dat die vrijwilligers er zijn, is niet vanzelfsprekend. Het is goed dat meerdere partijen in de stad de meerwaarde van vrijwilligerswerk zien, dit onderstrepen en hierin nauw met elkaar optrekken. Zo hoeft niet iedere organisatie zelf het wiel uit te vinden. Door van elkaar te leren en samen te verbeteren wordt het vrijwilligerswerk en de ondersteuning daarvan in onze stad steviger neergezet. Werk maken van vrijwilligerswerk blijft belangrijk.”

Betrokken organisaties

De volgende personen ondertekenen namens de betrokken organisaties de samenwerkingsovereenkomst:

Bibliotheek Eemland – Erno de Groot
Indebuurt033- Inge Wellecomme
Leger des Heils – Jan Jans
Present Amersfoort – Patrick Donath
SOVEE – Roger Caubo
Humanitas Eemland – Joop Caljouw
Kwintes – Fieke Pennings
NVA – Annerieke van der Vegt
Sociale Gasten – Rick Schoen
Stadsring51 – Dick van Maanen