• Reumatoloog Van Albada neemt na 32 jaar afscheid van Meander Medisch Centrum

    Meander Medisch Centrum

Reuma beter te behandelen

15-02-2019, 16:34 | Extern nieuws | MeanderMC

AMERSFOORT Waar het vroeger een uitzondering was als patiënten met reumatoïde artritis geen beschadigingen aan hun gewrichten hadden opgelopen na 1 jaar ziekte, is het nu een uitzondering als ze wel een beschadiging krijgen na 5 jaar ziekte. "Een ongelooflijk verschil," zegt reumatoloog Iet van Albada. Na ruim 32 jaar in Meander Medisch Centrum te hebben gewerkt, gaat zij per 1 maart met pensioen.

Van Albada: "In het begin van deze eeuw zijn er nieuwe geneesmiddelen op de markt gekomen die veel beter werken, de zogenoemde biologicals. Ook hebben we onze werkwijze veranderd. We proberen nu de ziekte zo snel mogelijk rustig - in remissie - te krijgen. We hogen de medicijnen net zo lang op tot dat doel bereikt is. Dat noemen we 'Treat to Target' oftewel: Behandel tot het doel bereikt is. Dat betekent wel dat mensen vaak op de polikliniek moeten komen, in het begin wel iedere 3 à 4 weken. We doen deze behandeling in teamverband, samen met de reumaverpleegkundigen."

Dokter van Albada heeft in al die jaren veel patiënten ontmoet met wie ze een intensieve, vaak jarenlange band heeft opgebouwd. Van dichtbij maakte ze heel wat lief en leed mee. "De patiëntenpopulatie is niet veranderd. Gelukkig komen de mensen wel eerder met klachten, en worden ze ook eerder verwezen door huisartsen. Daar zijn landelijke afspraken over gemaakt. Een artritis moet binnen 6 weken verwezen worden naar de reumatoloog. Zo kunnen we met de behandeling beginnen voordat schade is ontstaan."

Terugkijkend ziet ze enorme veranderingen in de behandeling van reumatische ziekten. "Met name reumatoïde artritis, alle vormen van Spa ( Bechterew, artritis psoriatica, reactieve artritis) en ook van andere, ernstige auto-immuunziekten zoals GPA, EGPA, SLE. Helaas hebben we nog geen effectieve behandeling met medicijnen voor artrose, een aandoening die meer op oudere leeftijd voorkomt en die te maken heeft met verouderingsprocessen in het kraakbeen. Er wordt veel onderzoek naar gedaan. Tot die gevonden is zijn we natuurlijk blij met onze collega's orthopedisch chirurgen die vaak bij ernstig beschadigde gewrichten een prothese kunnen plaatsen."