'De Kars'

De vraag of jongerencafé De Karseboom op de nieuwe locatie een succes zou worden, werd door zowel pandeigenaar Corry van Amstel als uitbater Thomas Kruip volmondig met 'Yes' beantwoord. Donderdag bezocht ik met cameraman Gerrit Veenendaal het café om een item van de opening te maken. Effe gebeld met kroegbaas Thomas. Nou, die hield niet meer op. Hij was euforisch. Vrijdag was het nog een gezellig gekkenhuis, maar in het weekend was het rammetje vol.

De Lavendelstraatondernemers hadden Thomas gevraagd om hun straatje weer een beetje gezellig vol te krijgen. Nou, dat hebben ze geweten. Zaterdag en zondag stonden de jongens en meisjes aan de ene kant tot aan museum Flehite, aan de andere kant tot Coffee Corazon in de Krommestraat. Honderden jongeren verdrongen zich om naar binnen te kunnen. Oudere bezoekers werden zo wie zo geweigerd. Alleen maar enthousiast publiek, geen gezeik, geen wanklank, een topomzet. Garderobejuffrouw Yanou heeft om uitbreiding van haar werkplek gesmeekt. De dansvloer is geen moment leeg geweest, de barkeepers gilden om lege glazen, het terras was ook nog eens constant bezet. Het appelgebak bij de koffie moest tot acht keer toe worden bij besteld. Geen banketbakker in de stad had nog voorraad. Als het zo doorgaat moet er worden uitgebroken om de massaal toegestroomde karsgangers ieder weekend te kunnen herbergen. Het dak ging eraf in De Kars. De volkomen buiten zinnen geraakte Kruip appte om het uur een filmpje naar Van Amstel om te laten zien dat het toch echt waar was, die totale gekte tijdens het weekend.

Als ik met wat oudere jongeren donderdagavond naar binnen wip om het sfeertje te proeven hoor ik de Dire Straits uit de boxen knallen. Daarna Dolly Parton met 'Jolene' dus we voelden ons snel op ons gemak en met een vers getapt Kornuitje maakte de uitbater het discoplaatje compleet. De groene neonletters met De Karseboom op de gevel van het pand spatten van de gevel, een teken dat het niet verkeerd kon gaan.

Weemoedig blikten we terug op onze tienertijd. Als we de beschikking over een tijdmachine hadden gehad, zouden we meteen in de zestiger jaren zijn beland en ons net zo hebben gevoeld als de jongeren nu. Stappen in het weekend naar je favoriete kroegie in de Krankeledenstraat of op De Hof. Stiekem aan het bier, een peuk op het toilet. Maar Thomas is buitengewoon fel tegen alcohol schenken aan minderjarigen. Hij is daar heel strikt in. Daarom heeft het café ook zo'n goeie naam. Op Facebook was het het gesprek van de dag. Appjes waren niet aan te slepen. De uitvinder van deze snufjes moet tevreden in zijn handen hebben gewreven. Razendsnel ging het rond; ,,De Kars is weer open in de Lavendelstraat!". Vergeten is de oude locatie op het Lieve Vrouwekerkhof, ligt er troosteloos bij. Thomas liet zich maandagmorgen door zijn partner in de arm knijpen want hij kon het nog steeds niet helemaal geloven. Thomas, je hoeft mij geen filmpjes te appen van die dansende menigte, want ik heb geen smartphone, ik geloof je zo ook wel!

Joop de Keijzer.