• Cees Wouda

Alle verkeersmaatregelen voor Koningsdag op een rij

AMERSFOORT Amersfoort maakt zich op voor de komst van de koninklijke familie op zaterdag 27 april en de stad verwacht veel bezoekers die Koningsdag in de Keistad komen vieren. Om alles in goede banen te leiden, worden extra verkeersmaatregelen genomen in de binnenstad en daarbuiten.

Op deze kaart wordt aangegeven welke gebieden worden afgesloten voor verkeer, maar ook welke gebieden auto- of fietsluw worden vanwege de koningsdagviering.

Bekijk en download hier de kaart

AUTOVRIJ Een deel van de binnenstad is van vrijdag 26 april 20.00 uur tot en met zaterdag 27 april 15.00 uur afgesloten voor alle verkeer. In andere gebieden mogen automobilisten wel uitrijden, maar niet inrijden. In het algemeen geldt: hoe verder van de Koningsroute af, hoe minder ingrijpend de maatregelen zullen zijn. Bekijk het kaartje voor de precieze aanduiding van de afsluitingen en maatregelen.

FIETSVRIJ Ook voor fietsen zijn bepaalde gedeelten van het centrum, bijvoorbeeld direct langs de route, van vrijdag 26 april 20.00 uur tot zaterdag 27 april 15.00 uur helemaal verboden. Gestalde fietsen worden verwijderd en verplaatst naar Het Element, Hooglandseweg Noord 55. Tot zondag 28 april 14.00 uur kunnen fietsen hier weer opgehaald worden, daarna worden ze naar een andere locatie gebracht. Andere gedeelten van de stad zijn fietsluw, dat betekent dat fietsers het gebied wel uit kunnen fietsen, maar niet het gebied in mogen met de fiets. 

EXTRA PARKEERPLAATSEN Bij de toegangswegen naar de binnenstad worden tijdelijk honderden extra fietsparkeerplaatsen geplaatst en er zijn verkeersbegeleiders aanwezig die alles in goede banen leiden.

PARKEERGARAGES GESLOTEN De parkeergarages direct aan de Koningsdagroute zijn vanwege veiligheidseisen niet bereikbaar en dus gesloten. Het gaat om parkeergarage Stadhuisplein, Koestraat en St Joris. De sluiting geldt van vrijdag 26 april 20.00 uur tot zaterdag 27 april tot circa 1.00 uur. Alle andere openbare parkeergarages blijven open.

Ook in particuliere garages of parkeerplekken in het aangegeven autovrije gebied mogen, in verband met veiligheidseisen, geen auto's staan. Is dat wel het geval, dan wordt op vrijdagavond 26 april een fysieke blokkade geplaatst. Eigenaren van particuliere parkeerplekken ontvangen hierover apart bericht.

OPBOUWEN Vanaf dinsdag 23 april beginnen de opbouwwerkzaamheden van een aantal podia in de stad. Op het Eemplein, de Varkensmarkt, het Lievevrouwekerkhof, maar ook op andere plekken langs de route, is men dan al bezig om alles klaar te maken voor Koningsdag. Mogelijk ondervindt het verkeer hier enige hinder van. 

PENDELBUS Bezoekers die van buiten Amersfoort naar de landelijke viering komen, krijgen het advies met het openbaar vervoer naar Amersfoort te komen of tijdens het evenement te parkeren op het tijdelijke parkeerterrein op Isselt. Speciale tekstborden zullen de weg wijzen. Tussen 08.00 en 18.00 uur rijden er gratis pendelbussen tussen dit parkeerterrein en het centrum.