• Maar liefst 500 pallets gaat ATM Model Art gebruiken voor het kunstwerk.

    Foto Rinus van Denderen

ATM Model Art bouwt aan 'een metersgroot kunstwerk'

AMERSFOORT Met de stad samen wil ATM Model Art een gigantisch kunstwerk bouwen in de Hellestraat dat schittert op de Koningsroute. De kunstenaars hebben al eerder pronkstukken gemaakt voor Into the Woods en Mysteryland, maar ook bijvoorbeeld De Amersfoortse Stier op de rotonde bij de Kamp. Straks op Koningsdag komt er opnieuw een exemplaar uit hun koker. Eentje gebouwd van 500 pallets en verbazingwekkend veel meters breed en hoog.

Jeroen van der Veer

De vraag van de gemeente om iets te kunnen betekenen voor Koningsdag voelden voor Antal Bos, Thijs Trompert & Marisja Smit als een mooie beloning op jarenlang hard werken. De drie zijn de drijvende krachten achter ATM Model Art en zij verheugen zich nu al op de komende dagen. ,,Een groot compliment voor de gemeente dat ze ons deze vrijheid geven."

OPLOSSING ATM krijgt dan ook min of meer een vrijbrief en zonder dat het drietal al te veel wil verklappen, kan het wel alvast zeggen dat het spektakel gaat worden op de Hellestraat. De Koning en zijn familie krijgen een kunstwerk te zien waar ongetwijfeld hun mond van open gaat staan. ,,Het 'wauw-effect' gaat er komen", zegt Antal Bos opgewekt. ,,Je zou denken dat de Hellestraat, die meerde straten breed is en een parkeergarage heeft, een onmogelijke locatie is... maar dan ken je ons niet."

,,Wij denken niet in problemen, maar in oplossingen", vult Thijs Trompert aan. ,,Als je er niet langs kan, ga je er toch overheen?"

RICHTLIJNEN Mede omdat het wij-gevoel centraal staat tijdens Koningsdag, wil ATM Model Art ook alle Amersfoorters erbij betrekken. ,,Enkele dagen voor Koningsdag beginnen we met bouwen op locatie", duidt Marisja Smit. ,,Hierbij kunnen we heel wat handjes gebruiken, dus we roepen mensen op zich te melden. Met z'n allen gaan we iets vets maken."

Het ontwerp zit al helemaal in het hoofd van het drietal, maar de kunstenaars weten ook dat dit slechts de richtlijnen zijn. ,,Op locatie gaat het toch altijd anders", lacht Trompert. ,,Dat maakt ons werk zo leuk."

HET PROCES Het gaat een gigantisch kunstwerk worden en inmiddels heeft het drietal al zo'n 500 pallets weten te bemachtigen. ,,De pallets zijn gerecycled en het constructiehout wordt na Koningsdag door ons gerecycled", vindt Antal Bos belangrijk om te vermelden. ,,In onze werkplaats doen we de voorbereiding, maar straks gaan we op locatie aan de gang."

Het gebied wordt afgezet met open hekken en in de avonduren zal er bewaking zijn. Tijdens Koningsdag, als de koning en zijn familie langslopen, gaat het kunstwerk echt schitteren en is ook het proces van bouwen te bewonderen. ,,Wij vinden het belangrijk om te laten zien hoe we iets maken. In de dagen vooraf, maar ook op de dag zelf", aldus Smit.

KLUSSEN Personen boven de 16 jaar die willen helpen met bouwen kunnen zich melden via beeldendekunst@amersfoort.nl. ,,Als je een zaag kan vasthouden, een spijker kan slaan of een pallet kan tillen ben je al welkom."