• Foto Rinus van Denderen

Column Bolsius: 'Wij, Amersfoort' is ontmoeting!

Als burgemeester heb ik het genoegen om heel veel mensen te mogen ontmoeten. Als u de huis-aan-huisbladen leest dan lijkt het dat ik niets anders doe dan 100-jarigen ontmoeten en bruidsparen feliciteren. Je hoort sommige mensen zich afvragen: "heeft hij niets beters te doen?" Ik zou deze ontmoetingen voor geen goud willen missen, want ik schud niet alleen de handen van de jubilarissen, maar ook die van kinderen, kleinkinderen, buren, vrienden. Samen met hen sta ik stil bij zo'n feestelijke mijlpaal.

Heel veel ontmoetingen die ik vrijwel elke dag heb, halen echter nooit de krant. Maar ze zijn me even dierbaar. Want telkens ontmoet ik mensen die hun levensverhaal of ervaringen met me willen delen. Die hun dromen vertellen. Die me deelgenoot maken van hun verdriet. Die vertellen hoe betrokken ze zijn bij de Amersfoortse samenleving. Die aangeven hoe actief ze zijn in verenigingen en koren. Die nu wat meer afhankelijk zijn van aandacht en zorg van anderen, terwijl ze dat in het verleden zelf hebben kunnen geven.

En telkens ervaar ik dat "Wij, Amersfoort" gevoel. Samen maken we de samenleving. In de stad en de dorpen. En als burgemeester voel je je gedragen door dat gevoel.

"Wij, Amersfoort" draagt alles rondom Koningsdag. We willen heel Nederland laten zien hoe we samenleven in Amersfoort. En we willen de Koninklijke familie deelgenoot laten zijn van de ontmoeting. We verwachten tienduizenden mensen op zaterdag 27 april in de stad. Heel wat gezichten zal ik niet herkennen, maar ik hoop op veel bekenden aan de kant uit al die eerdere ontmoetingen. Mensen die ik niet alleen ontmoet als burgemeester, maar ook als echtgenoot en vader. 'Wij, Amerfoort', we zijn er allemaal bij.

Op één ontmoeting verheug ik me nu al. Vorige week feliciteerde ik mevrouw Werther-Boumeester met haar 105e verjaardag. Zij bood tijdens het streekbezoek in 2017 de bloemen aan koningin Maxima. Meestal gebeurt dat door jonge meiden of jongens, maar met een knipoog hadden we een 'dame op leeftijd' uitgenodigd.

Op de ochtend dat we de route bekend maakten, was ik op haar kamer. En ze kijkt uit op een deel van de route. Een vorstelijke positie. We hebben afgesproken dat we naar elkaar die dag zullen zwaaien. Ook dat is een ontmoeting!

Lucas Bolsius, Burgemeester van Amersfoort

Burgemeester Lucas Bolsius verzorgt in aanloop naar Koningsdag een column voor DeStadAmersfoort.nl. Daarin neemt hij u en jou mee in zijn werk in de aanloop naar Koningsdag.