• Foto Rinus van Denderen

Column Bolsius:Snelheid

De afgelopen weken legde ik met enige regelmaat aan mensen uit waarom de wandelroute op Koningsdag de route van de Kleine Haag naar het Eemplein heeft. 'Waarom is dat mooie stukje stad niet opgenomen?' of 'Op Hof hadden we toch ook heel veel mensen kunnen ontvangen?'

Bij het plannen van zo'n groot evenement speelt meer dan het mooie plaatje een rol. We ontvangen de Koning en zijn familie, maar ook tienduizenden bezoekers die een memorabel dagje uit willen. Daar willen we graag gastvrij voor zijn en dan is er wel ruimte nodig!

Dat maakt de route een mix van lengte, ruimte, begin- en eindpunt en een stukje oude binnenstad. De lengte van de route - tussen 1000 en 1100 meter - die afgelegd wordt in twee uur tijd, is voor elke ontvangende stad een gegeven. Heel gemakkelijk zou je kunnen denken dat 100 of 200 meter extra geen verschil uitmaakt. Zeker als je zou uitgaan van een gemiddelde van 4 kilometer per uur, dan zijn die extra meters een peulenschil. Maar dat is anders als je je realiseert dat er heel veel ontmoeting moet kunnen plaats vinden. Dus is het tempo niet zo hoog; kijk het bezoek aan Groningen maar eens terug, hoeveel leuke gesprekjes daar spontaan ontstaan! En iedereen zal ook graag het 'Wij Amersfoort' gevoel willen meegeven. Snelheid is dan relatief.

De route op 'maaiveldniveau' is nu bekend. En hoe straks het beeld zal zijn van het programma, daar vertellen we snel meer over. Wat geen geheim is, is dat Amersfoort van boven ook fantastische beelden oplevert. Mij zal het dan ook niet verbazen als de televisiekijker meer krijgt te zien van onze stad; een camera kan vanaf een hoge plek een breder beeld geven dan alleen de straat… En ook de bezoekers van buiten kunnen de stad op eigen houtje verkennen nadat ze de Koning hebben gezien.

Nog eens miljoenen mensen extra zullen een jaar later Amersfoort in beeld krijgen als de ronde van Spanje door onze stad heen komt. Daar geen laag tempo, maar juist spectaculaire snelheid! Of het moet een 'wandeletappe' worden. Maar dat tempo zou in vergelijking op Koningsdag de snelheid van Daphne Schippers zijn.

Lucas Bolsius, Burgemeester van Amersfoort

Burgemeester Lucas Bolsius verzorgt in aanloop naar Koningsdag een column voor DeStadAmersfoort.nl. Daarin neemt hij u en jou mee in zijn werk in de aanloop naar Koningsdag.