• Foto Rinus van Denderen

Column burgemeester Bolsius: Gewoon is bijzonder

Maandag 11 maart mocht ik eindelijk het programma van Koningsdag presenteren. Via de massaal uitgerukte media konden we aan iedereen vertellen over het 'Wij, Amersfoort' gevoel. Via minimaal vijftien verhalenvertellers vertellen we het verhaal van onze samenleving. Van stad en regio. Het programma moet als één boek worden gelezen; en we gaan van hoofdstuk naar hoofdstuk.

Iedereen herinnert zich wel een boek dat je niet kon wegleggen. Waar je ademloos van pagina naar pagina en van hoofdstuk naar hoofdstuk bent gegaan. Je verliest de tijd en wordt opgezogen in de verhaallijn. Dat willen we natuurlijk zaterdag 27 april ook bereiken. De koninklijke familie en heel kijkend Nederland willen we 'de tijd laten verliezen'.

Het wij-gevoel heb ik in de afgelopen week een aantal keer benadrukt na de schokkende gebeurtenis in het verre Nieuw-Zeeland en het geweld bij onze buren in Utrecht. Het meest sterke antwoord dat we kunnen geven, is als samenleving laten zien dat we elkaar vasthouden en ons niet uiteen laten splijten.

Tijdens de persconferentie hebben we al vijf verhalenvertellers in beeld gebracht. Elk verhaal raakt me. Het zijn mensen die hun 'drive' laten zien. Die elke dag in de weer zijn om onze stad of plekken in de regio een stukje meer 'wij' te geven. Hun passie is aanstekelijk. Als u ze nog niet zelf heeft gezien of gehoord, raad ik u aan naar de website te gaan. De komende weken zullen meer verhalenvertellers zichtbaar worden. Ik kan eigenlijk niet wachten om deelgenoot te worden van hun passie. Ze zijn voor mij van onschatbare waarde, want ze maken zichtbaar hoe verbonden we zijn. Toch hoor ik hen al zeggen: ,,maar wat we doen is toch niet zo bijzonder! We doen gewoon wat we moeten doen."

En juist in dat gewone zit het bijzondere.

Lucas Bolsius, burgemeester van Amersfoort