• Foto Rinus van Denderen

Column Koningsdag: Optellen

Hoeveel dagen is het nog tot Koningsdag? Met dagelijkse regelmaat stellen mensen die vraag aan me. En dan de vraag: zijn jullie al klaar? Je voelt het overal in de stad: we willen niet langer wachten. We tellen af tot het moment dat de koninklijke familie arriveert bij de Marienhof.

Toch spelen tegelijkertijd bij mij ook volstrekt andere getallen door het hoofd. Vorig jaar vlak voor de zomervakantie deelden we alles met een clubje van vijf personen. Aan de tafel in mijn werkkamer zetten we de eerste lijnen uit. Want met welke organisatievorm zouden we dit nationale evenement moeten aanpakken? En hoe gaan we de inhoud vorm geven?

Inmiddels zijn we zo'n tien maanden verder en is die club van vijf onstuimig gegroeid.

Een kleine twee weken geleden stroomde de Vermeerzaal vol met verhalenvertellers, coördinatoren, medewerkers van IDTV en de staf van de gemeente zelf. Met 'vol' geef ik geen correct beeld. Het was meer dan overvol. Op dat moment realiseerde ik me dat wat ooit in een klein gezelschap is gestart, inmiddels is uitgegroeid tot een zeer uitgebreid netwerk van enkele duizenden mensen.

Bij dat inzicht voelde ik me 'klein' worden. Wat een kracht en energie laten stad en regio zien. Ideeën zijn uitgewerkt in scripts, initiatieven zijn in elkaar geschoven. Dat heeft al geleid tot mooie ontmoetingen. Natuurlijk moet je dan een deel van je eigen plannen loslaten. En dat is niet altijd gemakkelijk. Maar ik zie ook het omgekeerde gebeuren: de kruisbestuiving levert mooie producten op. Ik schat zelfs in dat tot het laatste moment nog gesleuteld wordt aan bepaalde onderdelen van het programma; de puntjes op de i.

Op 27 april lopen in de vroege ochtend zo'n 2000 mensen via vier inlaatpunten naar hun plek in de route. Zij zijn allemaal geaccrediteerd. En dus op die ochtend allemaal door de controle. Daarnaast zal de stad volstromen met tienduizenden mensen. Die gaan niet via die inlaatpunten naar hun ideale plek aan de route, maar zoeken een plekje langs de hekken.

We houden dat goed in de gaten, want als het op bepaalde plekken 'te vol' wordt, zullen we verwijzen naar andere plekken aan de route of naar pleinen met grote schermen. 'Crowdcontrol' is niet meer weg te denken bij grote evenementen. Ook voor dat onderdeel zullen honderden mensen actief zijn. Zowel voor als achter de schermen, in allerlei functies, zijn vele honderden, duizenden mensen vol aan de bak. Honderden journalisten, technici, bouwers en opruimers, schoonmakers, deelnemers, beveiligers, horecamensen, begeleiders, scouts, ga zo maar door. Op straat, maar ook achter beeldschermen. In Amersfoort, maar ook in Utrecht, Hilversum en andere plaatsen.

Voor mij is het dus aftellen en optellen. Naar nul en ver voorbij de tienduizenden. Aan het werk of in het publiek. Een buiging naar hen allen, wat een werk is er verzet! En dan te beseffen dat miljoenen mensen straks thuis naar Koningsdag 2019 uit Amersfoort zullen kijken.

Lucas Bolsius, Burgemeester van Amersfoort