• Diggy Dex is één van de artiesten die in zijn 'hometown' mag optreden op Koningsdag.

    Martijn Klop

Dansen, sjansen én zingen op Koningsdag

AMERSFOORT Bij een Koningsdag hoort ook een knallend feest en daarom zullen diverse artiesten voor, tijdens en na de komst van de koninklijk familie de boel in Amersfoort flink op stelten zetten. Kraantje Pappie, Maan en Jan Smit bijvoorbeeld, maar ook lokale helden als Diggy Dex, Wudstik en Ginger.

Jeroen van der Veer

Wat is een Koningsdag zonder muziek? Juist, niets...dat is ondenkbaar. De organisatie van Koningsdag 2019 heeft dan ook hoog ingezet en diverse nationale toppers zullen er te horen zijn voor, tijdens en na de komst van de koninklijke familie.

Het hele feest begint al op 26 april, als Koningsnacht in Amersfoort gevierd kan worden. ,,De koning en zijn gezin komen naar ons mooie Foortje toe en dat zullen we weten ook", sprak de organisatie van FC Amersfoort vol trots. Zij organiseren, in samenwerking met FLUOR en Gemeente Amersfoort, Koningsnacht op het Eemplein en zijn er in geslaagd mooie artiesten binnen te halen. ,,We hebben de handen ineen geslagen om een episch, gratis toegankelijk Koningsnacht-festival te organiseren."

KONINGSNACHT 'Dames en heren, wilt u alstublieft ophouden met normaal doen? Daar is het nu niet het moment voor', dat zijn de eerste regels van het lied 'feesttent', dat Kraantje Pappie ongetwijfeld laat horen bij zijn komst op het podium.
Ook Amersfoorter Diggy Dex laat op Koningsnacht van zich horen. In zijn eigen 'hometown' zal hij ongetwijfeld zijn populaire songs 'Slaap lekker' en 'Treur niet (ode aan het leven') laten horen. Rapper Joost is ook van de partij en wil het publiek laten feesten op nummers zoals 'Scandinavian Boy', 'Albino' en 'Glassie Water'.

Om de voeten nog meer van de vloer te krijgen, is ook Three Little Clouds aan de line-up van Koningsnacht toegevoegd. Het Amersfoortse zestal brengt een mix van energie, funk en hiphop. Voeg dat samen met enorm veel enthousiasme en je hebt een geweldige Koningsnacht. Zwarte Cross, Mysteryland en Solar staan al op het cv van de mannen van Daisy en straks ook Koningsnacht 2019. Zij weten wel raad met de dansvloer en zullen Amersfoort gek maken. Als klap op de vuurpijl komt óók Poke Pokro naar het Eemplein. Onlangs bracht Poke nog een EP uit met Amersfoortse Yung Felix. Je kan hem kennen van zijn hits: Loco, Oeff, Baby Momma of Lekker Hè. Wie niet naar het Eemplein wil, kan op De Hof swingend Koningsnacht doorbrengen. Diverse ondernemers hebben de handen ineen geslagen en geven een knalfeest met op het podium dj's Manu Karma en Jesse. Vanaf 20.00 uur worden onder andere nummers vanaf de jaren 70 gedraaid en is het motto 'hoe fouter, hoe beter'.

KONINGSROUTE Een kater van de nacht ervoor of niet; het feest gaat op 27 april door. Op Koningsdag komen diverse artiesten naar Amersfoort om ervoor te zorgen dat meezingen en dansen vrijwel vanzelf gaat. De koninklijke route begint zoals bekend bij de Mariënhof en hier zal Amersfoorter Jermain van der Bogt, beter bekend als Wudstik, van zich laten horen. Met zijn nummer 'Mooi' verwelkomt hij de koning en zijn familie. ,,Ik denk dat ik mij pas de 28ste ga realiseren hoe vet dit allemaal is."

Als de koninklijke familie over de route loopt, komen zij Maria Fiselier en Ginger (echte naam Jorn Wildeman) op het Lieve Vrouwekerkhof tegen. Zij zingen een duet en deze wordt begeleid door het Amersfoorts Jeugd Orkest. ,,Ik besef mij al te goed dat er straks duizenden mensen zijn en dat miljoenen kijkers voor de televisie zitten", laat Ginger, ex-deelnemer van The Voice of Holland weten. ,,Dat maakt mij een beetje zenuwachtig, maar dat zijn vooral gezonde spanningen. Het is een enorme eer om in je eigen stad voor de koning te mogen optreden."

AFTERPARTY Wie nog benen over heeft na Koningsnacht en de feestelijke dag zelf, kan doorgaan met feesten op twee pleinen. De koninklijke familie is dan na het slotfeest al wel om 13.00 uur de stad uit, maar er kan nog altijd worden gedanst en gedronken op het Eemplein en op de Hof. Op het eerstgenoemde plein heeft de gemeente in samenwerking met Dorpsfeest Hoogland ervoor gezorgd dat er een line-up staat waar je u tegen zegt. Van 13.30 uur tot en met 17.00 uur zullen diverse artiesten te horen zijn, onder wie Maan en Jan Smit. Ook John de Bever, Peter Beense, Vinzzent en de Marcel Fisser Band zullen de aanwezigen aan het dansen proberen te krijgen. Het moge duidelijk zijn; er is vooral Nederlandstalige muziek te horen. Schreeuw dan ook niet te hard als de Koninklijke familie langs de route loopt, want je hebt nog een stem nodig voor tijdens dit knallende feest.

DE HOF De gehele dag is er ook feest in de binnenstad van Amersfoort. Na een knallende Koningsnacht is er op de Hof een groot televisiescherm, waarop live de uitzending kan worden bewonderd. ,,We gaan doen waar we goed in zijn; met z'n allen een feestje bouwen", laat Danielle Oosterbeek, mede voorzitter van het horecaplein, weten. En dat feestje gaat er zeker komen. Het podium is gebouwd over de fontein heen en hierop krijgt vooral lokaal talent de kans om zich te laten horen. Er zijn liveacts, dj's en uiteraard heel veel confetti. Zo zullen onder andere Sheila van de Weerd, de Tenzers, Mahabe 137 en KAUW er alles aan doen om Koningsdag schitterend af te sluiten. Natuurlijk kan hierbij een lekker drankje niet ontbreken en daarom zullen langs de gevels buitenbars komen.