• TUTKU KiP

De Bibliotheek en Gilde: 'hoe heurt het nou eigenlijk bij de adel?'

AMERSFOORT De Bibliotheek Eemland en Gilde Amersfoort organiseren samen een boeiende middag om alvast in de sfeer te komen van Koningsdag. Op Koningsdag komt de koninklijke familie naar Amersfoort. Maar hoe heurt het nou eigenlijk bij de adel? Op zondag 14 april is in de Bibliotheek het Eemhuis vanalles over adellijke etiquette te leren. Voor de lezing kan iedereen aanschuiven voor thee met allerlei lekkers. En daaraan voorafgaand kunnen bezoekers met Gilde Amersfoort de wandeling maken die de koninklijke familie gaat lopen.

De middag bestaat uit drie onderdelen. Om 13.15 start de stadswandeling. Vanaf 14.30 is er royal arrangement met thee en lekkers in het Eemhuis. Vanaf 15.30 uur is er een lezing over de adellijke etiquette.

Vanaf 13.15 uur is het mogelijk om met een gids van Gilde Amersfoort een stadswandeling te maken voor een groot deel over de Koninklijke route van 27 april. De gids vertelt tijdens de wandeling over onder andere de historie van de Mariënhof, de Muurhuizen, de legende van het Mariabeeldje, de Onze Lieve Vrouwetoren en de Amersfoortse Mirakels. Ook wordt een bezoek gebracht aan de Koppelpoort. Deze wandeling begint om 13.15 uur bij de Mariënhof en eindigt bij het Eemhuis.

Voor de lezing is er een royal arrangement voor de bezoekers. Deze start om 14.30 uur bij espressobar De Draak (in het Eemhuis). Bezoekers kunnen genieten van thee met allerlei lekkers.

ETIQUETTE Om 15.30 uur start in de Keizaal de lezing van kunsthistoricus Tim Smeets. Smeets is conservator bij het Openlucht Museum en werkt ook voor Museum van Loon. Zijn verhaal begint in de zestiende en zeventiende eeuw. De vroege periode zal hij prachtig illustreren met schilderijen en vroege kookboeken. In de achttiende eeuw gaat de Nederlandse elite de Franse keuken sterk navolgen – en zo ontstaat er een grote kloof tussen arm en rijk. Het bombastische van de negentiende eeuw krijgt uiteraard veel aandacht. Het verhaal van de lezing eindigt uiteindelijk bij de Oranjes.

Kaarten voor de lezing en het royal arrangement, of combinatiekaarten voor de lezing, het royal arrangement en de wandeling, zijn te koop via www.bibliotheekeemland.nl.