• Dé foto van Koningsdag 2019: Maxima troost de negenjarige Sarah Geluk.

    Anne Geluk
  • David Geluk wist vrijwel iedereen van het koninklijk huis op de foto te zetten.

    Jeroen van der Veer

De tranen van Geluk: 'ik vond het zó lief van koningin Maxima'

AMERSFOORT Een foto van koningin Maxima en de negenjarige Sarah haalde vrijwel alle media en nog altijd geniet de familie Geluk na van Koningsdag 2019. De kus en knuffel van Maxima bleken te zijn vastgelegd. De beelden werden zelfs getoond in het buitenland. ,,We waren vooral onder de indruk van Maxima als persoon."

Jeroen van der Veer (@JeroenvdVeer)

Niet alleen de stad Amersfoort heeft tijdens Koningsdag geschiedenis geschreven, ook de familie Geluk zal nog jaren herinnerd worden aan 27 april 2019. De negenjarige Sarah ontving een knuffel en een kus van koningin Maxima toen zij in tranen uitbarstte. Twee foto's daarvan zijn de hele wereld overgegaan. Het was niet alleen een gespreksonderwerp in Nederland, ook in het buitenland smulden ze van het fantastische moment tussen koningin Maxima en Sarah uit Amersfoort.

In de stromende regen besloot het gezin Geluk, dat bestaat uit vier kinderen en vader en moeder Constantijn en Anne, om 08.45 uur met de bus vanuit Nieuwland naar de binnenstad te vertrekken. Het was bekend dat dochter Sarah dolgraag de koningin wilde ontmoeten en ondanks dat de oudste twee kinderen twijfelden om te gaan, vertrokken ze toch met z'n zessen.

OUDERS HADDEN GELIJK Eenmaal in Amersfoort aangekomen kozen zij ervoor om een plek te bemachtigen aan het begin van de route. Op de Kleine Haag werd deze gevonden en het lange wachten kon op dat moment beginnen. ,,Ik wilde eigenlijk ergens anders staan", lacht de elfjarige David Geluk. ,,Mijn ouders zeiden dat de kant waar we uiteindelijk stonden het beste was en daarin hebben ze gelijk gekregen."

VEEL KLIKKEN En of ze gelijk kregen. Want het lange wachten –gedeeltelijk in de regen- werd beloond. Rond de klok van elf uur kwam de koninklijke familie aan in Amersfoort en het begon bij Sarah Geluk direct te kriebelen. ,,Ik wilde heel graag koningin Maxima ontmoeten en toen de bus aankwam, voelde ik dat het echt ging gebeuren."
Na het welkomstlied liepen de leden van de koninklijke familie richting de Singel en kreeg de familie Geluk de gelegenheid de koninklijke familie de hand te schudden. Daarbij werden natuurlijk ook foto's en selfies gemaakt. Vooral de elfjarige David had de smaak goed te pakken en scoorde de ene na de andere selfie. ,,Ik heb alleen de koning en de twee jongste prinsesjes niet op de foto staan, maar dat is later alsnog gelukt. Mijn geheim? Gewoon, vragen of ik een selfie mocht maken. Daarna is het een kwestie van heel snel klikken en achteraf kijken of het gelukt is."

IN TRANEN Naast haar broer stond de negenjarige Sarah te wachten op haar moment. De koningin liep ook richting het gezin Geluk en de tranen werden daardoor nog meer zichtbaar. ,,Toen Amalia bij ons was en een hand gaf, kreeg ik al tranen", bekent Sarah. ,,En tja, toen kwam Maxima en moest ik echt heel erg huilen. Ze kwam naar mij toe en vroeg 'Wat is er, lieverd?' Ik vertelde haar dat ik haar graag wilde ontmoeten en toen gaf ze mij een knuffel. 'Ach lieverd, stil maar. Daar hoef je niet om te huilen', sprak ze mij toe. Dat vond ik echt zo lief van haar."
,,Ik had in eerste instantie niet eens door dat Sarah aan het huilen was", zegt moeder Anne. ,,Zij stond met haar rug naar mij toe. De koningin merkte het dus eerder op dan dat ik deed. Pas toen ze aan Sarah vroeg wat er was, had ik door dat ze tranen had."

BIJ DE KONING OP FACEBOOK Heel bewust werd hét moment van Koningsdag 2019 meegemaakt door het gezin en gelukkig voor Sarah was haar moeder zo slim om een foto te maken. ,,Het was een toevalstreffer", moet Anne bekennen. ,,Maar de foto zegt wel alles. We waren onder de indruk van Maxima als persoon. Wat is ze mooi en lief."
De hoofdrolspeelster was ook in haar nopjes dat de ontmoeting met Maxima plaats heeft gevonden en vrijwel direct besefte Sarah dat er iets bijzonders was gebeurd. ,,Er kwamen direct mensen van de krant naar mij toe en op internet zagen we de foto ook overal. Zelfs de koning heeft de foto op zijn Facebook gezet."

FOTO OP DE KAMER Na de ontmoeting op de Kleine Haag ging het gezin Geluk naar het Burgemeester Brouwerplantsoen. Sarah: ,,Ik heb daar gesproken met prins Constantijn. Ik vertelde hem dat mijn vader ook zo heet en dat herinnerde hij zich nog van onze eerdere ontmoeting die ochtend."

Het mag duidelijk zijn dat Koningsdag 2019 een dag voor de familie Geluk is geworden om nooit te vergeten. En mochten ze dat wel willen, dan lukt dat door alle aandacht waarschijnlijk niet. De foto is door veel media opgepikt en zelfs in het buitenland sprak men over de troostende Maxima. ,,Dit vergeet ik nooit meer", spreekt Sarah trots. ,,De foto ga ik op mijn kamer hangen."

BIJZONDER Ook David geniet nog altijd na van het weekend waarin hij tal van foto's maakte waarop hij stond met leden van het koninklijk huis. ,,Wat ik het mooiste vond? Eigenlijk de ervaring in zijn geheel. Zoiets gaat nooit meer gebeuren in Amersfoort en wij waren er gewoon bij. De foto's ga ik dan ook zeker heel goed bewaren."
Als trotse moeder hoort Anne haar twee kinderen spreken over de bijzondere dag. ,,Het was een eer om de koninklijke familie te zien. Heel bijzonder om mee te maken en dat allemaal in je eigen woonplaats."