• BDUmedia

Deze Amersfoorters zijn ook jarig op Koningsdag

AMERSFOORT Je verjaardag is eigenlijk altijd al een feestdag, maar wat als er op juist die dag overal in stad en land ook nog vlaggen uit hangen en feest gevierd wordt? Dat is realiteit voor een groep Amersfoorters die, tegelijk met koning Willem-Alexander, op 27 april hun verjaardag vieren. Met het Koninklijke feest in je eigen stad, maakt dat van hun verjaardag een extra groot feest.

Op een oproep van DeStadAmersfoort.nl kwamen tientallen reacties van Amersfoorters die jarig zijn op dezelfde dag als de koning. Hieronder een selectie van de inzendingen.

'De meiden vinden het geweldig'

Geweldig vinden Suzanna en Lisette het om op Koningsdag hun verjaardag te vieren. Dit kalenderjaar wordt de in 2008 geboren tweeling elf jaar en dat wordt groots gevierd. ,,De oranjekoeken en oranjebitter worden zeker op tafel gezet", lacht moeder Boukje Hakemulder. ,,Misschien nemen we de aanwezigen wel mee naar de route. Dat moeten we nog even bekijken."

Boukje moet eerlijk bekennen dat ze in eerste instantie niet blij was toen ze hoorde dat 27 april een nieuwe nationale feestdag werd. ,,Ik had al twee verjaardagen te vieren en dat vond ik toentertijd al lastig genoeg. Inmiddels zijn we eraan gewend en is het alleen maar leuk. De meiden vinden het geweldig; iedereen is op die dag vrij, vrolijk en in een feeststemming."

Koninklijke onderscheiding en jarig op Koningsdag

Aankomende Koningsdag is het voor Willem van Loveren vijf jaar geleden dat hij een lintje kreeg voor zijn vele vrijwilligerswerk en dan vooral bij de Christelijke muziekvereniging Juliana Amersfoort. ,,Erg leuk dat ik deze toentertijd op mijn verjaardag kreeg", aldus meneer Van Loveren, die op 27 april zijn 72ste verjaardag viert.

Als de inwoner van de gemeente Amersfoort gevraagd wordt hoe het is om op Koningsdag jarig te zijn, reageert hij nonchalant. ,,Ach, het is wel geinig. Als het een beetje mooi weer is, ga ik inderdaad wel even de stad in en langs de route staan. Ik ben wel benieuwd hoe dat is."

'Eerst taart, dan de stad in'

Normaal viert Yonathan Abcouwer zijn verjaardag twee keer; een keer op zijn oorspronkelijke geboortedag en een keer op de zaterdag ervoor of erna. Dat is echter nu een lastig verhaal, want 27 april valt op een zaterdag. ,,Dus is het die dag dubbel feest", glundert de nu nog 13-jarige.

De tiener uit Amersfoort vindt het leuk om op Koningsdag jarig te zijn, al zijn er ook mindere kanten. ,,Je moet de aandacht dan toch delen. Maar goed, het is de altijd erg gezellig op mijn verjaardag. In de ochtend taart eten en daarna de stad in. Dat zal dit jaar ook zo zijn. We gaan langs de route staan om naar de koninklijke familie te kijken."

'We mogen trots zijn op zo'n mooi stel'

,,De Koning heeft mijn patroon verstoord", zegt Franz Kolb. De inwoner van de stad, benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, viert straks zijn 86ste verjaardag en sinds enkele jaren moet hij zijn feestelijke dag delen met de Koning. ,,Ik ging altijd met mijn familie er uit. Een dagje de natuur in. Sinds Koningsdag is, is dit niet meer mogelijk."

De vader van drie kinderen viert ook dit jaar zijn verjaardag op een andere dag en staat op 27 april langs de route. ,,Ik heb grote bewondering voor de koninklijke familie. Wij als Nederlanders mogen trots zijn op zo'n mooi stel. Daarnaast is Amersfoort schilderachtig mooi, dus ik ga zeker kijken."

'Een beetje extra jarig'

Zelf was Simone altijd op Koninginnedag jarig en na de troonswisseling viel zoon Julian Dijkema met zijn neus in de boter. Het gezin uit Amersfoort heeft echt iets met de koninklijke familie en Simone, die op 30 april 50 kaarsjes mag uitblazen, vindt het dan ook fantastisch dat nu haar zoon op de feestdag jarig is. ,,De vlaggen hangen dan uit en hierdoor voel je je nog een beetje extra jarig. Zo heb ik dat altijd ervaren en dat is bij Julian niet anders."

Zoonlief wordt aankomende Koningsdag 16 jaar, maar hij gaat niets merken van de komst van de koninklijke familie. ,,Het stond al een jaar in de planning dat we dan in Bali zijn. Super jammer, want we hadden ze graag in onze stad willen zien. Maar goed, dan moeten we daar maar een extra groot feestje bouwen."

Maar er zijn natuurlijk meer jarigen. Onder meer onderstaande Amersfoorters vieren ook op 27 april hun verjaardag.

Berlinda Stokker (1967)

Rita Janssen-Tiggelaar (1953)

Floris Verhagen (1967)

Jayley Scheepbouwer (2012)

Henk van Rozendaal (1961)

Joke van Slooten-Van Brummelen (1952)

Patrick van Westerlaak (1969)

Dewi Wilhelmina Marianne van Dijk (2017)

Mevrouw Beishuizen (1936)

Elisabeth Helena van Loveren-van Norden (1946)

J.C. Lohmeijer-Mulder (1946)

Ilona Boekenoogen-Bos (1970)

Kristian Thobin (2017)

Wout Hoezen (2007)

Lisa Norberhuis (1992)

Nicolle Heffels (1963)

Erik Hoonhorst (1966)

Paul Vernhout (1983)

Madelon Prinsen (1989)

Ruud van Bennekom (1955)

Hazel Gokcelik (1997)

Binx Bruinier (2005)

Marjo Westermolen (1959)

Hajje Volbeda (1966)

Marian van Hees (1948)

Dhr. P.L. Smink (1939)

Janny Hennequin (1956)

Caroline Postma (2000)

Mw F. van Kuilenburg (1946)

Mart IJzerman (2014)

Toos Voortman Vastenburg (1949)

Jeannette van Beusekom-Bralts (1964)

Richano van Schaarenburg (2015)