• Oscar Meijer (57) met in zijn hand de gipsafdruk, mét handtekening van de koning.

    Jeroen van der Veer

'Dropman' pakt traditie weer op bij Koningsdag in Amersfoort

AMERSFOORT Niet alleen door veel Nederlanders wordt Oscar Meijer 'de dropman' genoemd, ook enkele leden van het Koninklijk Huis noemen hem zo. Eigenlijk is hij al gestopt met deze traditie, maar op 27 april maakt de inwoner van Amersfoort eenmalig een uitzondering voor koning Willem-Alexander. ,,Ik weet zeker dat hij het met een grote glimlach aanneemt."

Jeroen van der Veer

Al jarenlang volgt de 57-jarige Meijer het Koninklijk Huis op de voet. Bij Prinsjesdag en Koninginnedag stond hij altijd als eerste langs de route en dat is niet veranderd sinds koning Willem-Alexander zijn verjaardag viert op Koningsdag. De liefde voor de koninklijke familie zit dan ook diep. Wie de woning van Meijer binnenstapt, ziet overal spullen die betrekking hebben op de koninklijke familie, die op 27 april in Amersfoort feest komt vieren.

HART IN MIJN KEEL Op 30 augustus was Meijer aan het werk, toen Lucas Bolsius belde. Ook de burgervader weet dat Meijer een bekende Nederlander is als het gaat om het volgen van de koninklijke familie en hij had een mooie boodschap. ,,Een uur voordat het openbaar mocht, zei hij mij in vertrouwen dat de koning hier zijn verjaardag komt vieren. Dat moment vergeet ik nooit meer. M'n hart zat in mijn keel."

TRADITIE GESTOPT Nog altijd klinkt Meijer emotioneel als hij er over praat en 27 april moet dan ook dé grote dag worden. Al ruim dertig jaar staat hij altijd als eerste aan de route en dat zal in zijn eigen stad straks niet anders zijn. ,,Ik sta bekend als 'de dropman', omdat ik de koningin altijd drop gaf. Elk jaar hadden we wel een contactmomentje en kwam er een praatje. De drop werd altijd zeer gewaardeerd. Toen koning Willem-Alexander haar opvolgde, ben ik met die traditie gestopt. Het hoorde bij Beatrix, vond ik."

UITROEPTEKEN Toch veranderde de liefde voor het Koninklijk Huis na de wisseling van de wacht niet en ook met Willem-Alexander bouwde hij een band op. Ook koning Willem-Alexander schonk bij bezoeken aan steden altijd even aandacht aan Meijer, die geen feest oversloeg. Ook toen zijn hand in het gips zat, stond hij langs de route. ,,Ik heb er een handtekening van de Koning op gekregen. Kijk maar, die ligt in mijn museum", zegt Meijer, terwijl de gipsafdruk wordt gehaald. ,,Zie je dat uitroepteken erachter? Die zette hij neer omdat hij hoopte dat ik snel herstelde."

IETS SPECIAALS In diezelfde ruimte hangen honderden foto's van ontmoetingen met de leden van het Koninklijk Huis en straks hoopt Meijer dat er nog een pronkstuk bij komt. Op 27 april pakt hij namelijk nog een keer zijn traditie op. ,,Het feest is eindelijk in Amersfoort en dus moet ik iets speciaals doen. Ik ga de koning voor het eerst drop geven."

ONVERGETELIJKE VERJAARDAG Last van zenuwen heeft Meijer niet en die zullen er ook niet komen. Wel verheugt hij zich enorm op het moment dat de familie voet op Amersfoorts grond zet. ,,Het gaat ongetwijfeld fantastisch worden en ik hoop dat Amersfoort zichzelf op zijn best laat zien. Laten wij hen met z'n allen een onvergetelijke verjaardag geven."