• De rapper is trots op de uitnodiging: ,,Ik vind het een eer om daar als Amersfoorter aanwezig te zijn. -

    Ilja Meefout

Ginger rapt voor de koning: 'Echt enorm vet'

AMERSFOORT Nog een kleine maand en dat mag Jorn Wildeman samen met enkele andere artiesten Koningsdag 2019 in Amersfoort afsluiten op het hoofdpodium. De rapper maakte naam door zijn deelname aan The Voice of Holland en tekende vervolgens een contract bij Mr. Probz. ,,Het kan mij allemaal niet hard genoeg gaan en hoe tof; optreden voor de koning en zijn familie."

Jeroen van der Veer

Op het Eemplein zullen straks aan het einde van de route diverse grote namen optreden en Ginger -zo als zijn artiestennaam luidt- zal daar een van zijn. De 25-jarige Amersfoorter is maar wat trots dat hij een uitnodiging ontving en lang nadenken over het aanbod was niet nodig. ,,Muzikaal gezien gaat het echt top en dit is een unieke kans. Optreden voor al die mensen en de koninklijke familie; echt enorm vet."

TABOE DOORBREKEN Zoals hij zelf aangeeft, gaat het muzikaal uitstekend. Zijn eigen album komt in mei uit en Wildeman heeft een mooi contract bij een internationaal platenlabel. Toch schuilt er achter al dat succes ook nog een kleine traan. Veelvuldig is zijn thuissituatie al besproken, waarbij zijn vader een herseninfarct- en bloeding heeft opgelopen. In zijn eigen geschreven rap 'Papa' vertelde hij daarover bij The Voice of Holland en met dat nummer brak hij ook nationaal door.

Daarnaast doorbrak Wildeman een taboe en sprak hij openlijk over zijn angstaanvallen en depressie. ,,We hadden gehoopt dat mijn vader verder zou zijn, maar we werken er hard aan. Ikzelf ben van mijn depressie af, maar heb ik soms nog angstaanvallen. Toch weerhoudt mij dat niet om muzikaal te knallen, want dit is wat ik al die jaren heb gehoopt. Doorbreken in de muziek en ik ben enorm trots dat mijn vader dit ook bewust meemaakt."

VETTE DINGEN Waar in het rap-wereldje vaak een macho-cultuur heerst, biedt Wildeman een tegengeluid. Hij is open over zijn verleden, spreekt over stuggles in zijn nog jonge leven en is niet bang zich kwetsbaar op te stellen. ,,Maar", zegt hij er direct bij. ,,Ik ben meer dan die gevoelige guy. Maar goed, dat horen de mensen wel op mijn nieuwe album,"

,,Misschien is het achteraf maar goed geweest dat ik snel uit The Voice of Holland ging", vervolgt Wildeman zijn verhaal. ,,Mr. Probz, die ik nu ook als goede vriend beschouw, gaf mij hierdoor een kans en die benut ik nu vol. Er komen zulke vette dingen aan."

ZENUWEN Dat is letterlijk en figuurlijk toekomstmuziek. Eerst staat hem een groot optreden te wachten. ,,Ik besef mij al te goed dat er straks duizenden mensen op het Eemplein staan en dat miljoenen kijkers voor de televisie zitten. Dat maakt mij een beetje zenuwachtig, maar dat zijn vooral gezonde spanningen. Ik vind het gewoon een hele eer om daar als Amersfoorter bij aanwezig te zijn en op de verjaardag van de koning te mogen optreden. Of mijn vader ook aanwezig is? Ik weet dat nog niet, dat ligt aan zijn gemoedstoestand."

Later maakt de organisatie bekend welke artiesten naast Wildeman nog meer optreden op het slotfeest van Koningsdag in Amersfoort.