• Museum Flehite

Gratis blad voor alle inwoners: 'Amersfoort en de Oranjes'

AMERSFOORT Veel Amersfoorters kijken uit naar Koningsdag. Maar weinig inwoners weten dat er al eeuwenlang contacten met de Oranjes zijn geweest. Amersfoort heeft zelfs twee Oranjes als vluchteling opgenomen!.Dat is allemaal te lezen in een blad dat alle inwoners krijgen. 

Van Willem van Oranje tot Willem-Alexander, alle Oranjes hebben van Amersfoort geweten en de meesten zijn hier ook op bezoek geweest. Het  aren momenten van vreugde of verdriet: oorlogen en militaire inspecties, het behoud van de Koppelpoort, Oranjefeesten met een gezellig verlichte stad, openingen en herdenkingen, kerkbezoek, ijsjes voor kermiskinderen en een prinses die hier op kamers woonde. Maar deze informatie was nooit gebundeld.

Dat is nu wel gebeurd in een extra editie van het Amersfoortse erfgoedblad Kroniek. En inwoners krijgen het gewoon cadeau. Dat is mogelijk dankzij de inzet en financiële steun van de Oudheidkundige Vereniging Flehite, Museum Flehite, Archief Eemland, bureau RO/Monumentenzorg, de Gemeentelijke Archeologische Dienst, het A-fonds en de J.E. Jurriaanse Stichting. Het is vanaf vrijdag 19 april af te halen bij alle wijkcentra, inloophuizen, bibliotheken en betere boekhandels. In het centrum kan iedereen bovendien terecht in de hal van het stadhuis, Museum Flehite en de Sint-Joriskerk. Bewoners van tehuizen krijgen het blad thuisbezorgd.

De Kroniek in de bus te krijgen, kan door lid te worden van de Oudheidkundige Vereniging Flehite: www.historisch-amersfoort.nl.