• Ibrahim el Khalki mag op Koningsdag laten zien wat voor talent de stad heeft.

    Jeroen van der Veer

'Ik sta er namens de hele stad'

AMERSFOORT Een grote eer vindt Ibrahim el Khalki het dat hij een van de vijftien verhalenvertellers tijdens Koningsdag is. Aan de hand van deze personen wil de organisatie hét verhaal van Amersfoort laten horen en de 27-jarige is één van hen. ,,Ik wil de koning duidelijk maken dat je in deze stad mag zijn wie je bent."

Jeroen van der Veer

Ietwat gespannen is de inwoner van Amersfoort toch al wel. Het is natuurlijk niet niets, voor de koninklijke familie spreken en hen mede begeleiden door de koninklijke route. Toch is het voor El Khalki niet iets nieuws. Zo zat deze Amersfoorter al eens eerder met de koning om de tafel. ,,Dat ze mij hiervoor hebben gevraagd, zie ik als een grote eer. Toch sta ik daar niet voor mijzelf of omdat ik goed werk verricht; ik sta daar namens alle 155.000 inwoners."

GOEDE BEDOELINGEN Al jarenlang zet de twintiger zich in als jongerenwerker. Waar hij samen met tientallen anderen vanuit de organisatie goed werk verricht, is El Khalki toch iedere keer het uithangbord. Onbewust, zegt hijzelf.

,,Heel veel inwoners van deze stad zetten zich in voor een beter Amersfoort. Dan kan zijn doordat je voor je oudere buurvrouw een boodschap bij de supermarkt haalt of omdat je iets organiseert. Ik kan in mijn rol als jongerenwerker een stapje verder; jongeren een duwtje de juiste richting opgeven. Toch zijn we allemaal hetzelfde, als we allemaal de goede bedoelingen hebben. Samen kunnen wij Amersfoort mooier en leuker maken. Dus daarom ook niets meer dan lof voor de mensen die zich inzetten voor zijn of haar stadsgenoten."

MOGELIJKHEDEN BIEDEN Toch is het El Khalki die straks een van de vijftien personen is die de koning de hand mag schudden en zijn zegje mag doen. ,,Toen ik gevraagd werd, viel ik stil. Was overdonderd en vond het een eer. Het is een signaal dat goed werk leveren wordt beloond."

Zo was hij betrokken bij activiteiten rondom Oud en Nieuw en is El Khalki in de Koppel ook bezig om jongeren nog meer op het juiste pad te krijgen en te houden. ,,Ik ben mij ervan bewust dat anderen mij als rolmodel zien. Toch doe ik niets speciaals; ik ben mijzelf en wil anderen helpen. Ik ben er van overtuigd dat iedereen die drijfveer in Amersfoort heeft. Maar doordat een enkeling niet inziet hoe hij het goede kan doen, doet hij soms onbewust het kwade. Wij, de jongerenwerkers, proberen dan deze personen de andere kant te laten zien en mogelijkheden te bieden."

THUISBASIS Voor El Khalki is Amersfoort de mooiste stad in Nederland en dat wil hij 27 april ook duidelijk maken. Niet alleen in woorden, maar ook in daden. Wat er precies die dag gaat gebeuren en wat zijn rol daarbij gaat worden, blijft nog wat onduidelijk. Deels omdat het niet bekend is, maar ook deels omdat er een geheimhoudingsplicht is. ,,Ik kan de mensen verzekeren dat ik de stad zo goed mogelijk probeer te promoten. Dit is mijn thuisbasis en ik zal de koning namens de gehele Amersfoortse gemeenschap de hand schudden."