• De burgemeester van Amersfoort spreekt vol lof over zijn inwoners. ,,Samen gaan we er iets moois van maken, daar ben ik van overtuigd. Wij, met z'n allen. Wij, Amersfoort. -

    Foto Rinus van Denderen

Koningsdag verbroedert: 'Er is ontzettend veel werk verzet'

AMERSFOORT Er gingen maanden van voorbereiding aan vooraf, maar op 27 april is de heugelijke dag er dan eindelijk. De koning viert zijn verjaardag in Amersfoort en de stad doet er alles aan om hem een onvergetelijke dag te bezorgen. Burgemeester Lucas Bolsius maakte hectische dagen mee, maar is zeer verheugd dat zijn stad de gastheer is.

Jeroen van der Veer

Als Lucas Bolsius door de binnenstad van Amersfoort fietste, werd hij de afgelopen dagen iedere keer opnieuw verrast. Het ritje van huis naar gemeentehuis en andersom bleek, ondanks dat het dezelfde route was, elke keer weer anders. Dat had te maken met de reuring die er is ontstaan rondom Koningsdag en als een trots man keek de burgervader dan ook om zich heen.

Dit komt omdat de komst van de koning Amersfoort letterlijk en figuurlijk in beweging zet. Waar de gevels langs de route van Bolsius' ritje eerst onversierd waren, hangen er nu bijvoorbeeld vlaggen. Elke dag lijken het er meer te worden en de binnenstad en Amersfoort lijken klaar voor 27 april. Ook Bolsius kan na maanden van keihard werken niet wachten om de koning en zijn familie te verwelkomen. ,,Dit gaat een speciale dag in de geschiedenis van de stad worden."

WIJ-GEVOEL Op 30 augustus is het nieuws dat de koning zijn verjaardag in Amersfoort viert wereldkundig gemaakt, maar achter de schermen waren voor die tijd al flink wat mensen druk met deze dag. Het kwam natuurlijk niet uit de lucht vallen dat de Keistad aangewezen werd als gastheer en toen de kans zich voordeed, sloeg Bolsius toe. ,,Ik denk niet dat je het zo moet noemen", corrigeert de burgervader. ,,Het is niet zo dat je een bidbook neerlegt en moet hopen dat ze jouw stad uitkiezen. Je moet vertrouwen opbouwen, jezelf verdiepen in het proces en daarna is het een kwestie van gunnen. Wij hebben met bijvoorbeeld The Passion laten zien dat we het kunnen en dat heeft in ons voordeel gewerkt."

HOOGTEPUNTEN Wat begon met een klein groepje van een man of vijf is inmiddels gegroeid tot een enorm team van honderden mensen. Mensen op en rondom het gemeentehuis die mede door de inwoners van Amersfoort aan de slag konden. Bolsius glundert als hij erover spreekt: ,,De ideeën-markt in de kerk, de bekendmaking van de route, het programma. Allemaal hoogtepunten waaraan verschrikkelijk veel mensen hebben meegewerkt. Het echte 'wij-gevoel' is ontstaan in de Sint Joriskerk, waar 400 mensen een idee hadden voor de invulling van Koningsdag. Je voelde en merkte direct dat de inwoners van de stad iets wilden betekenen en dat gevoel is er nu nog steeds. Schitterend om mee te maken."

HANDGESCHREVEN BRIEF Het proces van invulling geven aan het programma was een lastige, moet Bolsius bekennen. De route stond, maar dan? ,,Er waren veel ideeën vanuit de stad, maar die konden niet allemaal gebruikt worden. Wij hebben toen gekeken hoe we verbindingen konden leggen en daarin zijn we goed geslaagd." Veel van de invulling van het programma ontstond ook spontaan. Zo was daar opeens Anna Yilmaz die Heel Holland Bakt won. ,,Ik heb haar een handgeschreven brief gestuurd en ook gezegd dat ik vroeger in een banketbakkerij heb gewerkt. Nog altijd heb ik daar frustraties van, haha. Maar goed, zij reageerde super enthousiast en is straks ook aanwezig. Hiermee wil ik aangeven dat sommige puzzelstukjes beetje bij beetje in elkaar zijn gevallen."

FANTASTISCH TEAM Mensen die elkaar voor de voorbereiding op Koningsdag nog niet kenden, werden verbonden en dit wij-gevoel is nog altijd te merken en te voelen in de gemeente. Dit allemaal om ervoor te zorgen dat er straks een mooie verjaardag van de koning kan worden gevierd. ,,Er is al veel naar buiten gekomen over de invulling van de dag en toch zullen mensen alsnog verrast worden", zegt Bolsius geheimzinnig. ,,Ikzelf waarschijnlijk ook hoor. Ik wil graag alles weten en op de hoogte zijn van alles, alleen het is gebleken dat dit niet altijd kan. Er is zo ontzettend veel werk verzet, dat ik ook dingen uit handen moest geven. Dat is voor mij niet altijd even makkelijk, maar het moest. Gelukkig heb ik een fantastisch team om mij heen."

BOETE Toch gaan er logischerwijs in zo'n gigantisch project ook dingen fout. Zo was de boete van 25.000 euro die mensen zouden krijgen als ze iets zouden verklappen opeens een item. Bolsius: ,,Dat is niet handig gegaan en dat hebben we ook direct aangegeven. Problemen zijn er om op te lossen en volgens mij hebben we dat goed gedaan."

TROTS Het is nu vooral toeleven naar de grote dag. Nog eventjes moet het wachten voordat de koninklijke familie uit de bus stapt en bij de Kleine Haag op 27 april voor het eerst op Amersfoortse grond stapt. ,,Ik wil de mensen in Amersfoort vooral meegeven dat ze moeten genieten. Wees trots dat de stad dit feest organiseert en dat jij als inwoner daar deel van uitmaakt. Samen gaan we er iets moois van maken, daar ben ik van overtuigd. Wij, met z'n allen. Wij, Amersfoort."