• Tijdens Koningsdag kijken veel mensen naar de kledingkeuze van Maxima.

    Rinus van Denderen

'Maxima durft te experimenteren, alles staat haar'

AMERSFOORT Wat draagt Maxima tijdens Koningsdag? Het is een vraag die redelijk wat mensen jaarlijks bezig houdt en dat zal in 2019 niet anders zijn. Haar man viert zijn verjaardag in Amersfoort en hoogstwaarschijnlijk zal Maxima weer schitteren aan de zijde van koning Willem-Alexander.

Jeroen van der Veer

,,Ik hou ervan dat Maxima durft te experimenteren", zegt Anne-Marie Ruiter van Couture College. Met haar onderneming geeft de inwoonster van Amersfoort cursussen waarmee cursisten leren om perfect passende kleding te ontwerpen en ook daadwerkelijk te maken. ,,Zij heeft lef bij haar kledingstijl en eerlijk is eerlijk; vrijwel alles staat haar."

PASSENDE KLEDING Als Ruiter gevraagd wordt waarop ze hoopt dat Maxima gaat dragen als ze in Amersfoort komt, is ze duidelijk: ,,Vaak draagt ze tijdens Koningsdag een japon of een rok en daarom zou ik het leuk vinden als ze dit keer een feestelijk pak met pantalon draagt. Dat zou schitterend zijn met opgestoken haren of een knot in de nek."

De 51-jarige geeft Maxima een 9 als het gaat om haar kledingstijl en kijkt uit naar Koningsdag. ,,Dan kijk je toch altijd even naar de kledingstijl. Althans, ik wel. Het valt mij dan op dat zij altijd perfect passende kleding heeft en alles op maat is gemaakt. Ja, daar geniet ik van."

VROUWELIJKHEID ,,Het is te hopen dat Maxima niet op naaldhakken komt", lacht mode-ontwerpen en stylist Maartje Dorrestein. ,,Met die kleine klinkertjes hier lijkt mij dat niet comfortabel lopen."

De 41-jarige inwoonster van Amersfoort kijkt met veel bewondering naar de vrouw van de Koning, waarbij ze uiteraard op de kleding let. ,,Wij Nederlanders mogen heel gelukkig zijn met haar. Maxima is ruimdenkend en totaal niet ingetogen. Ze durft uit te pakken met haar kledingstijl en is niet bang haar vrouwelijkheid te tonen."

Wat Dorrestein mooi vindt om te zien, is het gegeven dat Maxima regelmatig kledingstukken/items meerdere malen draagt en varieert daarmee met de combinaties.. ,,Maar ach, wat ze ook aanheeft... Maxima stelt in mijn ogen nooit teleur", aldus de stilist die werkt voor diverse bekende merken.

UITBUNDIG Die woorden worden beaamd door Anne-Marie Ruiter, die vooral op de pasvorm let. ,,Deze is altijd perfect. Dat is iets wat mij direct opvalt als ik Maxima zie. Daarnaast weet zij zich aan te passen aan de gelegenheid en daarom verwacht ik op 27 april iets kleurrijks. Zo niet, dan zal het ontwerp uitbundig zijn met een neutralere kleur. Eigenlijk is de kleding altijd goed ontworpen en ik laat mij straks graag verrassen."

Ook Maartje Dorrestein kijkt uit naar 27 april, waarbij de ogen niet alleen op Maxima gericht zullen zijn. ,,Ook op haar prachtige dochters. Op social-media wordt vooral Amalia niet altijd in een positief daglicht gezet, maar ik vind haar schitterend. Ze begint steeds meer op haar moeder te lijken, al hoop ik wel dat haar kledingstijl iets losser wordt. Vaak is zij vrij deftig gekleed en van mij mag dit wel iets uitbundiger."