• Mike van Breemen (uitvoerend producent) en Jan de Roode (regisseur) genieten nu al van Amersfoort.

    Jeroen van der Veer

NOS kijkt uit naar Koningsdag

AMERSFOORT Het duurt nog precies twee maanden en dan kunnen de mannen van de NOS aan de slag om Amersfoort en de koninklijke familie zo mooi mogelijk op beeld te krijgen. De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang en de uitvoerend producent en de regisseur kijken uit naar de grote dag. ,,Bij het gemeentehuis maken we ons eigen NOS-dorp."

Jeroen van der Veer

Ondanks dat ze zo onopvallend mogelijk proberen te opereren, gaat Amersfoort wel merken dat de NOS aanwezig is. Al meerdere keren zijn Mike van Breemen (uitvoerend producent) en Jan de Roode (regisseur) in de stad geweest en dat wordt straks alleen maar meer. De twee zijn min of meer verantwoordelijk voor de gehele uitzending, met achter de schermen straks een team van zo'n 120 man.

ONVERWACHTSE MOMENTEN ,,Elke Koningsdag is anders", aldus Van Breemen, die zijn 22ste Koningsdag bij de NOS gaat meemaken. ,,Dat maakt het ook zo leuk en spannend. We zijn nu een aantal keer door Amersfoort gelopen en ik ben positief verbaasd. De stad heeft veel moois te bieden en ondanks dat we de koninklijke familie centraal zetten, proberen we ook de mooie pareltjes te laten zien."

In de regiewagen is De Roode de persoon die bepaalt wat er in beeld komt. Hij stuurt de cameramensen aan en kiest vervolgens de juiste shots. ,,Wanneer ik een mooie Koningsdag heb gehad? Als de mensen tevreden zijn en als er onverwachts iets heel leuks komt en wij dat op beeld kunnen brengen. De ongeregisseerde momenten zijn nou eenmaal het leukst voor de kijker en ja, ook voor ons."

TWEE MILJOEN KIJKERS Het tweetal wil duidelijk hebben dat niet de NOS de route heeft bepaald, maar de gemeente. Wel had de NOS inspraak en is veel in goed overleg gegaan. ,,Zij bepalen de weg die wordt afgelegd en wij moeten vervolgens alles zo goed mogelijk in beeld zien te krijgen", aldus De Roode, die op dit moment nog geen idee heeft waar hij de camera's moet neerzetten. ,,Pas als bekend is welke activiteiten er zijn, kunnen wij een cameraplan maken. Het is nu dan ook nog moeilijk om te zeggen met hoeveel cameramannen wij die dag gaan werken."

Dat er uitgepakt gaat worden, is een ding dat nu al zeker is. ,,Er komt zeker twintig kilometer kabel te liggen om alles zo goed mogelijk op televisie te krijgen", vertelt Van Breemen. ,,Een gigantische logistieke operatie. Er kijken op zo'n dag toch rond de twee miljoen mensen en die wil je iets moois aanbieden."

TOREN De twee kunnen zoals gezegd nog weinig prijsgeven van de activiteiten die er op 27 april zijn, maar wel wordt duidelijk dat de Onze Lieve Vrouwetoren centraal staat. De Roode: ,,De kans is klein dat we een camera óp de toren plaatsen, maar je kan er natuurlijk van alles mee doen. Het is bijvoorbeeld een idee om een kabelcam te gebruiken om beelden van bovenaf te krijgen."

,,Weet je wat het is", zegt Van Breemen tot slot. ,,Dit is, ook voor ons, een van de leukste feestjes van het jaar. Amersfoort is voor ons een goede gastheer en we gaan er met z'n allen wat moois van maken."