• Tessa Kaizer heeft enorm veel tijd zitten in 'Oranjekriebels in Amersfoort'.

    BDUmedia
  • Little Bubba Books

Tessa Kaizer wil boek over Koningsdag aan koning geven

AMERSFOORT Twaalf uur lang was Tessa Kaizer bezig om de tekening met daarop de Koppelpoort en hoofdrolspeler Jacob te maken. Het is een van de mooie pagina's in het boek 'Oranjekriebels in Amersfoort' waar de 29-jarige inwoner van de gemeente veel tijd in heeft gestoken. Ze is een perfectionist en hoopt straks dat de koning op 27 april vol trots haar eigen gemaakte en ontworpen boek in ontvangst kan nemen. ,,Dat zou geweldig zijn."

Jeroen van der Veer

Aan de hand van levendige illustraties wordt in het boek uitgelegd waarom Nederland Koningsdag viert en hoe het is ontstaan. Het idee kreeg Kaizer nog niet zo gek lang geleden. Al langer was de Amersfoortse creatief bezig onder de naam Little Bubba Books en voor vriendinnen maakte ze regelmatig een soortgelijk boekje bij bijzondere gebeurtenissen.

VEEL UREN ,,Het is nu zo'n anderhalve maand geleden dat ik besloot het boek voor Koningsdag te maken", aldus de 29-jarige. ,,Dat was na het moment dat bekend werd dat het feest in Amersfoort werd gehouden. Van het een kwam het ander en inmiddels gaat het allemaal erg snel."

Gesteund door schrijfster Lindsay Arts van NTWRKPLK - zij gaf haar het juiste duwtje in de goede richting - begon Kaizer met schetsen. ,,Gek genoeg doe ik dit altijd met pen. Daar ben ik per tekening zo'n twee uur mee bezig, daarna ruim een half uur met overtrekken en dan begint het inkleuren. Daar gaat erg veel tijd inzitten. Zo was ik met De Koppelpoort, de plaat die nu veel in de media is gekomen, twaalf uur bezig."

TIJDSDRUK Inmiddels legt Kaizer de laatste hand aan haar tekeningen. Het verhaal dat ze wil vertellen is bekend en het kinderboek moet midden april in de winkel liggen. ,,Toen de eerste tekening klaar was, had ik echt zo'n yes-gevoel. Het was tastbaar en dat was zo fijn. Het doel was om één boekje te maken en die aan de koning aan te bieden, maar het werd een hele oplage. Dit smaakt naar meer."

Kaizer heeft een doel voor ogen en is daar bijna dag en nacht mee bezig. Samen met haar man heeft ze een eigen schildersbedrijf, maar haar echtgenoot geeft haar alle ruimte om aan het boek te werken. ,,Soms kan ik gewoon echt niet slapen en ben ik er zelfs 's nachts mee bezig. Ik ben nooit snel tevreden, maar moet zeggen dat de tekeningen echt goed gaan. Dat komt misschien ook door de tijdsdruk, daardoor presteer ik vaak beter."

Inmiddels hebben basisscholen in Leusden al aangegeven boekjes te willen kopen en op een school mag ze het zelfs komen voorlezen voor de kinderen. ,,De reacties zijn allemaal superpositief en dat terwijl de echte promotie nog moet komen."

ENORM TOF Of het uiteindelijke einddoel - het boekje aan de koning overhandigen - ook realistisch is, betwijfelt Kaizer. ,,Ik heb het aan de gemeente gevraagd, maar zij kunnen niets voor mij betekenen. Ik moet dus echt aan de route staan en hopen dat ik de aandacht trek. Daarnaast zullen vriendinnen hetzelfde doen. Ik zou het namelijk enorm tof vinden als hij het boek 'Oranjekriebels in Amersfoort' krijgt."